Aşa ne protejăm pancreasul de mesele copioase

30 decembrie 2014   Actualitate

Pancreatita acută este una dintre bolile care se declanşează în special din cauza meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belşug în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esenţial în funcţionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar şi decesul, dacă nu este tratată precoce şi corect.

Care sunt factorii de risc

Mai ales în perioada sărbătorilor, tubul digestiv, în general, şi pancreasul, în special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice.

Două cauze majore sunt implicate în apariţia pancreatitei acute:

Litiaza biliară. Persoanele care suferă de litiază biliară, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului.

„Aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare şi eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de vărsare a bilei şi pancreasului în intestin. Astfel, se declanşează o cascadă de reacţii chimice în interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei şi a ţesuturilor din jur. În plus, se produce o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicaţii enzimatice“, explică conf. dr. Ion Daniel (foto), şeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Consumul de alcool. Declanşează apariţia bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului.

„Posibilităţile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatită acută de cauză biliară. Calculii se pot îndepărta printr-o endoscopie intervenţională, care deblochează fluxul normal al bilei şi al sucului digestiv către intestin. În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilităţile de tratament sunt destul de reduse, astfel încât aceste forme au o evoluţie mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicat“, afirmă conf. dr. Ion Daniel.

Vestea bună este că aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatită acută sunt forme moderate sau uşoare. Pentru a evita pancreatita:

1) Menţineţi o greutate normală!

2) Faceţi-vă analize periodic!

3) Evitaţi abuzul alimentar!

4) Evitaţi consumul de alcool!

5) Beţi mai multă apă!

Mai multe