Aproape o treime dintre români fumează
Dacă media europeană privind vârsta medie a pacienţilor cu BPOC este de 72 de ani, la români vârsta medie este de 63 de ani. În plus, din numărul total de pacienţi 81,2% sunt bărbaţi. La fel de îngrijorător este şi faptul că românii care suferă de această afecţiune sunt diagnosticaţi şi cu alte boli: hipertensiune arterială (45%,), insuficienţă cardiacă congestivă (29,4%), boli vasculare (13%) şi probleme hepatice (4%).
„Rezultatele studiului european au evidenţiat faptul că 1 din 10 români suferă de BPOC. Spre deosebire de celelalte state europene, în România există probleme şi când vine vorba de perioada de internare a pacienţilor şi de echipamentele din spitale”, precizează prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Boala pulmonară severă afectează astăzi 210 milioane de oameni în lume prin limitarea fluxului de aer şi prin dificultăţile de respiraţie care afectează starea de sănătate a pacientului, calitatea vieţii lui şi chiar şi a şanselor de supravieţuire.
Pacienţii cu boli respiratorii continuă să fumeze
Rezultatele studiului european au mai arătat că românii fumează, în medie, 35 de pachete de ţigări pe an, spre deosebire de media europeană, care este de 50 de pachete/an.
„Una dintre marile probleme ale pacienţilor cu probleme respiratorii este că aproape jumătate dintre ei continuă să fumeze după ce boala a fost depistată. În momentul de faţă, cifrele arată că aproximativ o treime dintre români fumează, indiferent de vârstă sau categoria socială”, adăugă medicul pneumolog.
Statisticile recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează BPOC ca a patra cea mai importantă cauză a mortalităţii la nivel mondial, afectând mai mulţi pacienţi decât cancerul la sân şi cancerul pulmonar împreună.