Apel umanitar. Cristina are nevoie de ajutorul tău!
Totul a început pe 3 aprilie 2017, când Cristina a fost operată la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş. Intervenţia chirurgicală la care a fost supusă fetiţa a avut ca scop înlocuirea valvei pulmonare cu o proteză.
Părinţii Cristinei spun că, la vârsta de 1 an, fetiţa a fost diagnosticată cu o malformaţie cardiacă, în termeni medicali, Tetralogie Fallot. Prima operaţie a fost efectuată când fetiţa avea 5 ani, în 2004. Atunci, micuţa a suportat cu succes intervenţia chirurgicală.
Cristina nu şi-a mai îmbrăţişat niciodată părinţii după cea de-a doua operaţie, din aprilie 2017, care a durat prea mult pentru ea, aproximativ 9 ore, timp în care s-a aflat în stop cardiorespirator aproximativ 15 minute.
„Până pe data de 3 aprilie 2017, fetiţa mea era pe picioare şi vorbea. Mi-a zis: «Tati, te rog frumos, ai grijă de mine, să ştii că te iubesc». Nu pot să scot din cap cuvintele ei. De atunci nu i-am mai auzit vocea”, îşi aminteşte tatăl Cristinei, Marian Lefter.
Părinţii fetiţei spun că nici până astăzi nu au aflat ce s-a întâmplat în sala de operaţie, iar medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu- Mureş n-au ştiut să le explice de ce s-a ajuns în această situaţie.
Mai mult decât atât, familia spune că nu a fost înştiinţată despre faptul că intervenţia chirurgicală ar putea prezenta un risc pentru viaţa fetiţei lor.
„Operaţia din 2017 nu a fost una grea, nu mi-a spus nimeni că e grea, nu am fost informat despre acest fapt. Am vorbit cu anestezista, duminică, pe 2 aprilie 2017 şi mi-a zis că o să fie o operaţie uşoară, iar a doua zi, nici nu a asistat la operaţie”, povesteşte tatăl fetiţei.
La rândul său, specialistul pe cazuri de malpraxis, avocat Bogdan Dobrescu, susţine că părinţii fetei nu au primit o informaţie generală asupra cazului.
„În contextul în care domnul Marian Lefter a fost informat că nu o să fie nicio problemă în cadrul operaţiei şi că operaţia în sine duce la ameliorarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate, atunci discutăm de un malpraxis medical, pentru că informaţia transmisă de medic către domnul Lefter nu coincide cu ceea ce s-a întâmplat. Ba mai mult decât atât, nu poţi să ţii un om într-o sală de operaţie aproximativ 15 minute în stop cardiorespirator”, a declarat avocat Bogdan Dobrescu.
În urma intervenţiei din aprilie 2017, Cristina a dezvoltat encefalopatie hipoxică (afecţiune neurologică cauzată de un aport redus de sânge sau oxigen la nivelul creierului), cu efecte severe ale funcţiilor cerebrale. Fetiţa are nevoie de îngrijiri medicale speciale – nutriţie prin gastrostomă (tub flexibil, cu rol în hrănirea pacientului) şi respiraţie prin traheostomă (tub introdus în trahee), kinetoterapie, perfuzii.
După o lună de la intervenţie, părinţii au reuşit s-o transfere pe Cristina în Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Maria Sklodowska Curie, unde i-au fost administrate mai multe tratamente. Costurile tratamentelor sunt peste puterile familiei Lefter, acestea fiind peste 6 000 de lei pe lună.
Avocat Dobrescu Bogdan
Nr. tel. 0766883875
Adresa e-mail: office@avocatdobrescu.ro