Anual, circa 20.000 de copii se nasc prematur în România

29 martie 2018   Actualitate

Conform datelor prezentate de Gabriela Alexandrescu, la o dezbatere a specialiştilor neonatologi, aproape 40.000 de sarcini nu sunt urmărite de către medicii specialişti.

„Sunt cam 20.000 de copii care se

pe an, plus alte cazuri de copii care au un risc la naştere din cauza neurmăririi sarcinii. Sunt aproape 40.000 de sarcini care nu sunt văzute de medicii ginecologi, de medicii obstetricieni.

De asemenea, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii a menţionat că avem cea mai mare rată de mortalitate din Europa, dublă faţă de media UE.

Nevoia construirii unor unităţi spitaliceşti noi, cu dotare şi personal, în concordanţă cu normele europene, precum şi dezvoltarea unor reţele de comunicare şi dispecerat regional şi naţional perfect funcţionale, a fost subliniată ca obiectiv pe termen lung ce trebuie avut în vederere de autorităţi.

Gabriela Alexandrescu a precizat că în ţară sunt 23 de maternităţi de grad III, care au personal necesar, însă „nu sunt dotate complet” pentru că ultimele achiziţii mai ample s-au făcut în 2007 şi de atunci toate echipamentele au fost folosite continuu.

„Am donat peste 390 de echipamente moderne. În continuare trebuie mărită capacitatea secţiilor de nivel III pentru a primi mai mulţi nou-născuţi. Anul trecut au fost cazuri de refuz, deci nu au avut capacitatea să îngrijească şi trebuie alocate fonduri. Sunt probleme de alocare a fondurilor pentru secţiile de ATI.

Există şi o discriminare să spunem între alocarea pentru adulţi şi pentru copii, aşa că sperăm să facem astăzi un plan, un progres în ceea ce priveşte necesarul de echipamente şi un buget predictibil, clar pentru secţiile de nou-născuţi, mai ales că naşterile premature sunt fixe, adică nu se micşorează în niciun caz”, a afirmat preşedintele executiv al Salvaţi Copiii.

Mai multe