Antioxidanţii ne sunt prieteni sau duşmani?

22 iulie 2014   Actualitate

Mult promovatele alimente bogate în antioxidanţi şi suplimentele alimentare care au proprietăţi benefice în combaterea cancerului, nu numai că nu previn şi nu luptă împotriva bolii, ci pot fi chiar cauza apariţiei cancerului, afirmă James Watson.

Expertul american spune că tratamentul pentru multe tipuri de cancer va rămâne unul „evaziv“, până când cercetătorii vor face şi alte studii legate de rolul antioxidanţilor, care se găsesc în pilulele cu multivitamine şi în alimente precum sunt afinele şi broccoli.

Descoperirile în acest sens au adus dovezi importante despre calităţile alimentelor bogate în antioxidanţi, care pot îmbunătăţi starea de sănătate şi luptă împotriva cancerului.

S-a ajuns la concluzia că antioxidanţii pot „şterge“ moleculele de oxigen din organism, denumite radicalii liberi.

Biologul american James Watson sugerează că exact radicalii liberi reprezintă cheia care poate duce la prevenirea şi tratarea cancerului.

Deprivarea corpului de moleculele de oxigen poate să fie dăunătoare pentru organism.

Radicalii liberi nu numai că pot ţine sub control celulele bolnave, dar intră în componenţa unor medicamente şi tratamente recomandate în combaterea cancerului, cum este radioterapia, susţine omul de ştiinţă american.

Laureat al premiului Nobel, James Watson (84 de ani) a scris în jurnalul publicat de Royal Society că „antioxidanţii au cauzat, probabil, mai multe decese decât au prevenit“.

Doctorul în cercetare Nic Jones, de la Institutul de Cancer din Marea Britanie, este de acord că studiile privind puterea antioxidanţilor de a vindeca tumorile nu confirmă eficienţa lor în prevenţia cancerului şi în tratarea maladiei.

Omul de ştiinţă britanic adaugă că vitaminele şi mineralele trebuie să se obţină printr-o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.

Mai multe