Anestezia poate afecta creierul copiilor
Medicamentul poate creşte riscul de apariţie a problemelor de învăţare, dar şi a altora, precum deficitul de atenţie şi hiperactivitatea (ADHD).
Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 2.900 de copii a căror stare de sănătate a fost urmărită încă dinainte de a se naşte.
Dintre aceştia, 231 au suferit diferite tipuri de intervenţii chirurgicale, care au necesitat anestezie până la vârsta de trei ani.
Când au împlinit vârsta de 10 ani, oamenii de ştiinţă au testat copiii pentru a le analiza aptitudinele de învăţare, dar şi comportamentul. Dintre aceştia, cei care au fost operaţi aveau probleme mai mari de învăţare şi de rezolvarea a exerciţiilor.
,,Nu vreau să îi panichez pe părinţi. Dacă este nevoie de o operaţie, cel mai indicat este ca medicul să le explice părinţilor fiecare risc pe care intervenţia şi anestezia îl implică. Protoxidul de azot, dar şi alte substanţe care se folosesc la anesteziere sunt cele care pot avea efecte adverse”, a afirmat Lena S. Sun, anestezist pediatru la Centrul Medical al Universităţii Columbia, SUA.
Rezultatele cercetării au mai arătat că anestezia poate fi asociată şi cu un risc cu 73% mai mare de apariţie a problemelor ce ţin de gândirea abstractă.