Andrei Gligor aleargă pentru a-i salva pe copii de la orbire

19 februarie 2013   Actualitate

Fără acest aparat, mulţi copii născuţi prematur din România pot rămâne fără vedere.

Afecţiunea se numeşte retinopatie de prematuritate şi apare la copiii care, născuţi fiind înainte de termen, nu au încă încheiată dezvoltarea reţelei de vase de sânge din retină sau la nou-născuţii cărora li s-a administrat oxigen în exces la tratamentul în spitale. Nedescoperită la timp, retinopatia duce la dezlipirea retinei şi la orbire.

Doar pentru că s-au născut prematur şi pentru că nu pot fi depistaţi la timp, mulţi copii sunt condamnaţi să nu vadă niciodată.

Proiectul în cadrul căruia va alerga Andrei Gligor a fost iniţial de Asociaţia Inima Copiilor şi îşi propune să strângă 29.000 de Euro necesari pentru cumpărarea scannerului retinian.

Aparatul culege imagini de pe retina copilului, care pot fi salvate electronic şi pot fi folosite de medici pentru diagnostic şi tratament.

Sâmbătă, 23 februarie, sunteţi aşteptaţi pe şantierul noii Secţii de terapie intensivă nou-născuţi de la spitalul „Marie Curie”.

Pregătindu-se pentru Sahara Marathon, Andrei Gligor a alergat „pana acolo” 3.558 de kilometri (distanţa în linie dreaptă între Bucureşti şi tabăra Smara - locul din Algeria de unde porneşte maratonul), la care se adaugă cei 42 km şi 195 m ai cursei finale pe care Andrei şi-a propus s-o alerge în deşert. Cum, din cauza situaţiei din Algeria, Sahara Marathon s-a amanat, a fost ales pentru acest maraton viitoarea Secţia de terapie intensivă.

Mai multe