Alienarea parentală, formă de abuz asupra copilului

26 aprilie 2016   Actualitate

Specialiştii atrag atenţia asupra acestui fenomen cu atât mai mult cu cât forma de abuz poate avea impact asupra dezvoltării emoţionale şi mentale a celor mici. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani numărul de cazuri de alienare parentală a crescut accelerat la nivel naţional, mii de cazuri ajungând anual în instanţă.

Alienarea parentală este exercitată de către un părinte sau de persoana care locuieşte cu copilul, în scopul îndepărtării definitive a celui mic de celălalt părinte.

Efectele sunt grave, influenţând atât psihicul copilului (abandon şcolar, consum de droguri şi alcool, tendinţe suicidale, agresivitate, depresie, stare de apatie), cât şi viitorul adult (şomaj frecvent, imposibilitatea păstrării locului de muncă, imposibilitatea formării şi menţinerii unei relaţii de cuplu).

„Părintele abuzator este cel care se află în relaţie de încredere cu copilul şi îi poate, astfel, induce acestuia din urmă anumite idei, îi poate prezenta situaţii alterate sau greşit interpretate, cu scopul de a-l face să creadă cǎ celălalt părinte este duşmanul său, că nu-l mai iubeşte, că este complet rău şi că nu este interesat de binele copilului“, explică Simona Vladică, doctor în Psihologie.

Important de ştiut este că prin această formă de abuz nu este afectat copilul doar din punct de vedere psihic, ci şi fizic. „La nivel neurologic, copilul este foarte afectat de discuţiile dintre părinţi şi încercările acestora de a-i schimba percepţia unul asupra celuilalt. Creierul său suferă un atac psihologic constant care îl va afecta ulterior. Dezvoltarea emoţională a copilului va avea de suferit, iar impactul pe viitor va fi vital“, adaugă prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, şeful Secţie de Neurochirurgie de la Spitalul Sanador din Capitală.

Alienarea parentală a fost recunoscută la noi în ţară de către Colegiul Psihologilor din România, începând cu 2016 şi, în prezent, Asociaţia Română pentru Custodia Comună face eforturi pentru a recunoaşte oficial ziua de 25 aprilie ca Ziua Conştientizării Alienării Parentale.

Fenomenul este cunoscut şi în ţări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Cipru, Franţa sau Portugalia, unde au loc, anual, acţiuni cu rolul de a conştientiza acest fenomen grav.

Mai multe