Alexandru Pesamosca, cel mai apreciat pediatru român. De ce a fost considerat Îngerul copiilor

9 ianuarie 2023   Actualitate

Despre Alexandru Pesamosca nu se poate vorbi decât la superlativ. Considerat unul dintre cei mai buni chirurgi pediatri din ţara noastră, Pesamosca trăia pentru fericirea pe care i-o aduceau micii pacienţi, după cum el însuşi a declarat.

„Tata Pesi“ sau „Îngerul copiilor“, aşa cum a fost adesea numit, nu a dorit niciodată să acumuleze averi, trăind pentru bucuria pe care i-o aduceau copiii pe care i-a tratat. „Nu vile, mașini sau mai știu eu ce rahaturi. Să repari un copil-păianjen, care merge în patru labe, să-i înnădești și să-i cârpești tendoanele și ligamentele și să-l faci biped și sănătos tun, să alerge la tine și să te strângă în brațe, asta înseamnă fericire!”, obișnuia să spună medicul când era întrebat despre averile sale.

Cine a fost Alexandru Pesamosca

Născut la Constanţa la 14 martie 1930, Alexandru Pesamosca avea origini italiene. A urmat studiile primare la Școala Italiană din Constanța, apoi a continuat la Liceul „Mircea cel Bătrân” din oraşul natal, unde a absolvit ca şef de promoţie. În 1954 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti. A fost repartizat la Niculeşti-Jianu, lângă Feteşti, unde a profesat trei ani medicină pentru adulţi, iar din 1957 a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior şef de clinică, până în 1984.

Între 1972 şi 1975, Alexandru Pesamosca a făcut primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut.

A lucrat şi la Spitalul „Marie Curie” din București, unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică din 1984 până în 2000.  

De-a lungul carierei a primit numeroase distincţii şi decoraţii, însă medicul nu a fost niciodată trufaş, după cum el însuşi a declarat:

„Nu mi-au plăcut niciodată titlurile, medaliile, diplomele, deşi am primit câteva… N-am fost niciodată trufaş. Trufia e cel mai urât păcat al medicului. Din nenorocire, astăzi cam toate spitalele sunt bântuite de păcătoşi d-ăştia. Doctori care se cred Dumnezeu. Pentru ei, toţi pacienţii sunt nişte gunoaie. Întind mâna să le ia plicul cu bani şi-apoi îi tratează în bătaie de joc. Toată viaţa m-am luptat cu buldogii ăştia îmbuibaţi”.

Este și unul dintre ctitorii bisericii din curtea Spitalului „Marie Curie”, cu hramul Sfântul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor și Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei și al pruncilor.

Dedicat trup şi suflet copiilor

Alexandru Pesamosca a făcut nenumărate operaţii de-a lungul carierei, fiind dedicat micuţilor săi pacienţi. De aceea, a fost numit „Îngerul copiilor“. După ce efectua operaţiile, mergea la Urgenţe, în policlinică, unde consulta copii până seara târziu. Despre el, se spune că a atins perfecţiunea profesională. Medicul a fost renumit pentru seriozitatea şi responsabilitatea faţă de pacienţi.

Pesamosca s-a bucurat de renume internaţional, fiind căutate pentru a lucra peste hotare, însă a refuzat.

Marcat de drame personale

După moartea soţiei sale, medicul a locuit într-una dintre rezervele spitalului  „Marie Curie”. Alexandru Pesamosca a avut de suferit din cauza celor doi fii ai săi. Primul dintre ei, Alexandru-Ştefan, a murit din cauza unei tumori cerebrale în anul 1993, iar celălalt fiu, Gino, a murit de cancer, în 2010, cu doar un an înainte de sfârşitul tatălui său.

Pesamosca a murit la 1 septembrie 2011, fiind înmormântat în faţa Capelei Spitalului „Marie Curie” din Capitală.

Foto: adevarul.ro

Mai multe