Alăptarea reduce riscul de diabet zaharat
De asemenea, specialiştii susţin că alăptarea îi protejează şi pe micuţi de această afecţiune la maturitate.
Explicaţia cercetătorilor este una simplă: în timpul alăptării organismul mamei foloseşte grăsimile şi zaharurile din corp, ceea ce face ca predispoziţia pentru diabetul zaharat să fie mai mică.
În plus, laptele matern oferă protecţie celui mic împotriva obezităţii, unul dintre factorii care duc la apariţia diabetului.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manitoba din Canada au analizat datele obţinute de la 334.553 de bebeluşi, născuţi pe parcursul a 24 de ani.
Ulterior, ei au verificat dacă aceştia au fost alăptaţi sau dacă au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat. Rezultatele obţinute au arătat că mamele care au alăptat au fost cu 24% mai ferite de diabet, iar în cazul copiilor riscul era cu 18 % mai redus.
„Putem spune cu certitudine că alăptatul este una dintre cele mai la-ndemână modalităţi prin care atât mama, cât şi copilul sunt feriţi de diabetul zaharat. De aceea, promovăm pe această cale zecile de beneficii ale alăptatului“, a precizat Gary Shen, profesor în cadrul Universităţii din Manitoba.
Concluziile cercetării au fost prezentate la Congresul Internaţional de Diabet din Vancouver din Canada.