Ai născut prin cezariană? Bebe poate să devină obez

7 martie 2014   Actualitate

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au făcut o revizuire a mai multor studii în domeniu, combinând datele provenite de la mai mult de 142.000 de persoane.

Experţii au clasificat obezitatea pornind de la un indice al masei corporale mai mare decât 25 şi obezitatea, ca fiind mai ridicată de 30.

La final au împărţit toate datele în două grupuri; în primul au fost înregistrate naşterile pe cale naturală şi în al doilea, cele prin cezariană.

Un studiu anterior efectuat de cercetătorii americani sugera că femeile care au născut prin cezariană pot avea copii susceptibili de două ori de a fi obezi.

Specialiştii americani au explicat că riscul copiilor să devină obezi este cauzat de diferenţele de bacterii existente în intestine.

Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

Bebeluşii născuţi prin cezariană riscă să dezvolte alergii şi astm

Cezariana slăbeşte imunitatea bebeluşilor

Cezariană sau naştere normală?

De obicei, mamele care nasc prin cezariană sunt tratate cu antibiotice care influenţează flora bacteriană din intestinele copiilor.

Ipoteza de la care s-a plecat în studiu spunea că bacteriile afectate duc la dezvoltarea obezităţii prin creşterea aportului de energie din mâncare şi la solicitarea celulelor să stimuleze rezistenţa la insulină, la inflamaţii şi chiar la depozitele de grăsime.

Potrivit studiului, la copiii născuţi pe cale naturală 1 din 13 a fost clasificat ca fiind obez, la vârsta de trei ani. În cei priveşte pe copiii născuţi prin cezariană, proporţia s-a înjumătăţit: 1 din 6 copii a devenit obez.

Rezultatele revizuirii celor 15 cercetări efectuate de oamenii de ştiinţă din întreaga lume au fost publicate în Jurnalul PLOS One.

Mai multe