Ai hipertensiune? Trebuie să ştii asta!

23 septembrie 2021   Actualitate

Frecvent lipsită de simptome, hipertensiunea duce la apariţia mai multor complicaţii serioase, deoarece afectează organe precum inima, creierul şi rinichii. Stilul de viaţă şi tratamentul sune esenţiale pentru a ţine sub control tensiunea mărită.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în ţara noastră şi în lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că mai mult de jumătate dintre persoanele cu hipertensiune, la nivel mondial, care reprezintă în jur de aproximativ 720 de milioane de pacienţi, nu urmează tratament medical, iar acest lucru expune la grave probleme cardiovasculare.

Tensiunea arterială este un adevărat instrument de verificare a stării de sănătate. Conform ghidului Societăţii Europene de Hipertensiune, tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg). Dacă valorile sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim de hipertensiune arterială.

Ce complicaţii pot să apară

„Hipertensiunea creşte considerabil riscul de boli ale inimii, creierului şi rinichilor şi este una dintre cauzele majore de deces şi de îmbolnăvire la nivel mondial”, a subliniat OMS într-un comunicat citat de Agerpres.

Un studiu efectuat de specialiştii de la Imperial College din Londra arată că numărul persoanelor care au hipertensiune s-a dublat în ultimii 30 de ani. De asemenea, se estimează că 580 de milioane de persoane din lume suferă hipertensiune fără să ştie. Conform oamenilor de ştiinţă, peste 8,5 milioane de decese la nivel global sunt asociate direct cu hipertensiunea. Tratarea tensiunii arteriale crescute ar putea scădea cu până 50% numărul infarctelor şi cu 40% pe cel al accidentelor vasculare cerebrale, potrivit cercetătorilor. 

Citeşte şi: 5 sfaturi pentru hipertensivi

Mai multe