Ai des stări de stres? Iată la ce eşti predispus!
Ei sunt de părere că neuronii care sunt afectaţi de stările de stres şi de cea de anxietate sunt localizaţi în zona care este asociată cu apariţia maladiei Alzheimer.
Stările frecvente de stres pot afecta mult sănătatea cerebrală, ceea ce poate favoriza apariţia Alzheimerului, dar şi a altor tipuri de demenţă.
Vestea bună este că riscul se poate reduce dacă persoana apelează la diverse tehnici prin care să reducă stresul cronic, anume terapia specializată, exerciţiile de respiraţie şi tehnicile de gândire.
La aceste concluzii au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Toronto (Canada) după ce au realizat mai multe seturi de analize atât pe cobai, în laborator, cât şi pe grupuri de participanţi de vârste diferite.
„După perioade mai lungi de stres cronic şi de stări de anxietate ajunge ca hipocampusul şi cortexul preferontal să fie afectate, fapt ce poate creşte predispoziţia pentru bolile neurodegenerative. Este foarte posibil ca în tot acest timp persoana să cadă pradă depresiei, stare pentru care de multe ori este nevoie de ajutor specializat“, a afirmat Linda Mah, medic psihiatru în cadrul Universităţii din Toronto.
Important este ca persoana să ceară ajutor din timp, mai ales dacă stările de stres şi de anxietate se prelungesc şi ajung să afecteze viaţa de zi cu zi.
Concluziile studiului au fpst publicate în Jurnalul Medical „Current Opinion in Psychiatry“.