Ai copii? Atenţie la dependenţa de internet! Iată ce trebuie să ştii

16 septembrie 2019   Actualitate

Te-ai preocupat să-i ţii departe pe copii de tutun, alcool şi droguri? Felicitări! Nu mulţi părinţi au reuşit asta..

Ultimele statistici din România sunt îngrijorătoare. Din nefericire, tinerii încep deja să combine viciile la vârsta de 17 ani: 76% dintre fete şi 75% dintre băieţi au încercat două categorii de produse la această vârstă. Motivele invocate de către cei chestionaţi sunt destul de clare: 60% spun că s-au apucat din pură curiozitate, 32% pentru că au căutat o evadare de la problemele cotidiene şi 19% pentru că au simţit nevoia de a-şi creşterea încrederea în sine şi pentru a se valida în faţa celorlalţi.

Cu toate acestea, există o nouă dependenţă care începe să capete proporţii în rândul copiilor şi tinerilor din ţară. Nu este vorba despre o dependenţă chimică, ci despre o dependenţă psihologică, şi anume dependenţa de internet, care are la bază diverse activităţi, precum jocurile online, serialele, reţelele de socializare, pornografia, pariuri online etc. Acestea sunt câteva semne pe care le manifestă un tânăr care suferă de acest tip de dependenţă:

  • nu se satură să petreacă timp pe internet şi simte nevoia de a reveni imediat după o mică pauză;
  • se gândeşte constant la sesiunile trecute sau viitoare petrecute în online;
  • suferă tulburări de comportament atunci când îi este limitat accesul la internet;
  • nu poate fi convins şi nici determinat să reducă timpul petrecut pe computer, telefon sau tabletă;
  • îşi minte apropiaţii cu privire la felul în care îşi umple timpul, încercând să mascheze această dependenţă;
  • se foloseşte de internet pentru a încerca să-şi aline emoţiile negative;
  • ratează diverse oportunităţi, îşi reduce sau taie multe relaţii sociale şi începe să aibă rezultate mai slabe la şcoală.

Dependenţa de internet are obiceiul de a provoca anumite complicaţii, ca de exemplu obezitatea, dezvoltarea comportamentelor agresive, desensibilizarea şi chiar încurajarea către jocuri violente şi acte de cruzime. Impactul informaţiei asupra copiilor este invers proporţional cu vârsta şi cu experienţa lor de viaţă.

Ce este de făcut? Cum poate fi rezolvată dependenţa de internet? Iată câteva sfaturi de la specialişti:

  • Descoperă care sunt lucrurile de care vrea să fugă tânărul şi apoi află cauza lor. Nimeni nu se refugiază degeaba, deci trebuie să existe un motiv. Atenţie însă, pentru că la suprafaţă nu se vede întotdeauna cauza principală, aşa că va trebui să sapi dincolo de aparenţe.
  • Încurajează-l să socializeze, atât direct, cât şi indirect. Este esenţial să aibă un cerc de prieteni echilibrat, însă dacă nu are, încearcă să-l duci să practice un sport, să cânte la un instrument sau să facă parte dintr-un club de arte, în ideea de a-şi face noi prieteni şi de a-i da motive să-şi petreacă mai mult timp departe de internet.
  • Monitorizează timpul pe care îl petrece online. Notează-ţi într-o agendă şi ţine cont de calendar, chiar şi fără să-i spui. Dacă vei face asta discret, vei putea eventual să vezi care sunt factorii declanşatori pentru sesiunile prelungite în faţa telefonului, a computerului sau a tabletei.
  • Stabileşte-i programul fiecărei zi. Discutaţi despre ce urmează să facă, evaluaţi timpul necesar pentru fiecare activitate şi încearcă să te asiguri că îl respectă. Primele zile va fi mai greu, însă după, lucrurile ar trebui să intre pe un făgaş normal.
  • Oferă-i recompense. Probabil că ţi se părea că nu vei putea reuşi să-i faci programul, însă dacă apare o recompensă la mijloc, este foarte posibil ca lucrurile să se schimbe. Stabileşte obiective clare şi recompensează-l de fiecare dată când îşi respectă planul.

Dacă nu reuşeşti să rezolvi problema şi familia pur şi simplu nu face faţă situaţiei, apelează la ajutorul unui specialist. Poţi merge acompaniată de partener, de copil sau singură. Ideea este să nu laşi situaţia să-ţi scape din mână şi să nu te împaci cu ideea că lucrurile vor merge prost. Lupta nu trebuie abandonată! Lucrurile se pot remedia, însă, în anumite cazuri, este nevoie de îndrumare şi răbdare.

Mai multe