Află ce plantă te poate îmbolnăvi de cancer

24 iulie 2014   Actualitate

Mai mult de jumătate din cazurile de cancer al tractului urinar înregistrate în Taiwan sunt asociate cu consumul unei plante medicinale folosite din vechime în această ţară: aristolohia, cunoscută la noi ca mărul-lupului. Această plantă recomandată în special pentru pierderea kilogramelor în plus, pentru calmarea durerilor articulare şi pentru problemele stomacale conţine o substanţă cu potenţial toxic: acid aristolohic.

Ultimele cercetări în domeniu au arătat că în jur de o treime din populaţia din Taiwan a ingerat această substanţă şi că numărul cancerelor de tract urinar este de aproape patru ori mai mare în această ţară decât în ţările vestice, unde mărul-lupului este mai puţin consumată.

Potrivit statisticilor, în Taiwan se înregistrează cea mai mare incidenţă a acestui tip de cancer, atrag atenţia oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „Stone Brook” din New York.

Cercetarea a monitorizat 151 de pacienţi cu cancer al tractului urinar, dintre care 60% au dezvoltat mutaţii specifice asociate acestei plante, care au favorizat apariţia bolii.

Acidul aristolohic este implicat şi în apariţia nefropatiei endemice balcanice, boală descrisă pentru prima dată în 1956 şi care a fost diagnosticată la ţăranii din Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia. Aceştia obişnuiau să folosească seminţele de mărul-lupului pentru prepararea pâinii.

Mai multe