Află ce obicei creşte riscul de tromboză venoasă

17 septembrie 2014   Actualitate

Afecţiunea, reprezentată de formarea unui cheag de sânge la nivelul membrelor, se numără printre cele mai frecvente probleme cardiovasculare.

Pentru a studia legătura dintre această boală şi fumat, oamenii de ştiinţă de la Universitatea ,,Sun Yat-Sen” din Guangzhou, China, au analizat rezultatele a 32 de cercetări la care au participat 3.9 milioane de persoane.

În funcţie de starea de sănătate a participanţilor şi de răspunsurile la întrebări, specialiştii au ajuns la concluzia că persoanele fumătoare au un risc cu 23% mai crescut de a fi diagnosticaţi cu tromboză venoasă profundă.

Spre deosebire de persoanele care nu au fumat niciodată, cele care au fumat în trecut sunt cu 17% mai predispuse acestei afecţiuni.

,,Rezultatele obţinute au arătat că fumatul este unul dintre principalii factori de risc ai trombozei venoase profunde. Cu toate acestea, riscul de apariţie a acestei probleme medicale diferă în funcţie de perioada în care persoana a fumat, dar şi de numărul de pachete de ţigări”, au precizat specialiştii de la Universitatea ,,Sun Yat-Sen”.

Pe lângă fumat, cercetătorii atenţionează că şi un indice ridicat al masei corporale poate creşte riscul de apariţie a trombozei venoase profunde.

Mai multe