Afectează sau nu stresul memoria?
Explicaţia lor este una simplă: prin intermediul provocărilor la care suntem supuşi zilnic la locul de muncă şi acasă creierul este stimulat, iar acest lucru aduce beneficii funcţiilor cognitive.
Bine de ştiut este că rezultatele studiului sunt valabile şi pentru persoanele trecute de 50 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Pe parcursul studiului, la care au participat 330 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, specialiştii au chestionat voluntarii în legătură cu obiceiurile lor zilnice, după care i-au supus la mai multe teste de memorie.
Rezultatele obţinute au arătat că un scor mai mare la evaluări au obţinut participanţii care erau mai ocupaţi, indiferent de natura activităţilor zilnice.
Aceştia reuşeau să reţină mai uşor informaţiile, aveau un vocabular mai bun şi se exprimau mai uşor, spre deosebire de ceilalţi participanţi la studiu.
„Concluziile cercetării noastre au arătat că persoanele care sunt mai ocupate au şi o memorie mai bună. Învaţă mai uşor şi reuşesc să reţină pentru mai mult timp informaţiile“, a precizat Sarah Festini, cercetător în cadrul Universităţii din Texas, SUA.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical „Frontiers in Aging Neuroscience“