Acesta este hormonul care vindecă diabetul
Oamenii de ştiinţă au făcut publică informaţia conform căreia hormonul MOTS creşte sensibilitatea la insulină ajutând corpul să proceseze mult mai repede zahărul.
Insulina este cel mai important hormon în acţiunea de metabolizare a glucidelor. Ajută la transportarea glucozei în sânge. În momentul în care nivelul de glucoză este crescut o perioadă mai mare de timp, atunci creşte şi intoleranţa organismului la insulină, rezultând astfel diabetul de tip 2.
Cum se formează diabetului de tip 2?
Diabetul zaharat de tip 2, care a fost denumit în trecut diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la vârsta adultă, se caracterizează prin faptul că panceasul continuă să producă insulină, uneori chiar mai multă decât este nevoie în mod natural. Astfel, organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei, însă în realitate există un deficit insulinic.
Principalul factor de risc pentru apariţia diabetului de tip 2 este obezitatea. 80-90% din persoanele cu această boală sunt supraponderale, deoarece obezitatea produce rezistenţă la insulină iar persoanele afectate necesită cantităţi foarte mari de insulină pentru menţinerea valorilor normale ale glicemiei.
Boli precum pancreatita severă sau orice formă de boală care afectează funcţionarea pancreasului poate conduce la instalarea diabetului.
Hormonul MOTS acţionează asupra sistemului muscular, inversând rezistenţa organismului la insulină.
Deşi hormonul a fost până în prezent testat doar pe şoarecii de laborator, cărora li s-a oferit în prealabil o alimentaţie bogată în grăsimi, acţiunea hormonului a fost cea aşteptată. A împiedicat luarea în greutate şi a inversat rezistenţa organismului la insulină.