A venit primăvara, să înceapă detoxificarea!

4 martie 2019   Actualitate

Pielea, sistemul limfatic, sistemul respirator, colonul, rinichii şi ficatul sunt jucătorii principali când discutăm despre detoxificarea fizică. Pe lângă aceasta, se recomandă şi detoxificarea psihică, atât de necesară în aceste vremuri stresante, în care trăim pe repede înainte şi de multe ori uităm să ne gândim şi la sănătatea noastră, la ce ne face bine şi ce nu.

Detoxificarea constantă şi cea periodică

Alimentaţia, mişcarea, somnul - toate sunt importante atunci când vrem să ducem o viaţă cât mai sănătoasă, este de părere dr. Suzana Pretorian, medic primar balneofizioterapie la baza de tratament Danubius Health Spa Resort din Sovata. În plus, e bine ca detoxificarea să fie ceva constant în vieţile noastre, nu doar 3-4 zile, o dată pe an. „Detoxifierea este ceva ce durează toată viaţa. Practic, există un moment de conştientizare în viaţa fiecăruia, când doreşte să trăiască un pic diferit, mai sănătos, şi din acel moment, persoana respectivă se informează, adoptă alte obiceiuri alimentare, un anumit program de mişcare şi, de asemenea, încearcă să evite psihismul negativ. Acesta ar fi stilul de viaţă detox”, consideră dr. Pretorian.

Dacă, însă, ne e dificil să trăim în acest mod pe termen lung, putem apela, pe termen scurt, la detoxificarea periodică. E bine ca acest tip de detoxificare să se facă nu în oraşe, mai ales în cele mari sau foarte poluate, ci în zone de munte, în staţiuni balneoclimaterice. La Sovata, există o ofertă bogată de metode prin care ne putem curăţa corpul şi mintea, ne putem relaxa şi chiar trata, dacă suferim de anumite afecţiuni.

Centrul Danubius oferă o diversitate de

şi multe altele. De asemenea, o echipă de medici stă la dispoziţia clienţilor pentru diagnosticare şi tratament, ajutându-se de aparate de ultimă generaţie. Pe lângă

, la centru îi putem găsi pe

, medic specialist reumatolog şi

, medic primar ginecolog. Dacă pacienţii au fost diagnosticaţi deja cu anumite boli, e bine să vină la baza de tratament cu actele medicale primite. În cursul unei cure de detoxificare întinsă pe durata a 7-14 zile, pot apărea reacţii de eliminare (oboseală, răceli, dureri musculare, disconfort digestiv etc.), de aceea este bine ca medicii să afle înainte de a se apuca de proceduri dacă persoana suferă la nivelul vreunui organ.

Apa, fructele şi legumele - de bază pentru detoxificare

Ca alimentaţie, cel mai mult ne axăm pe fructe şi pe legume în aceste zile în care se face detoxificarea, spune

. În plus, hidratarea este foarte importantă, iar apa băută trebuie să aibă minerale sub 120 mg/l. Acest lucru se poate vedea pe etichete, dacă cineva face individual detoxificarea.

, subliniază

.

Organismul are capacitatea de a se detoxifica singur, spune dr. George Vasilescu, la persoanele tinere detoxificarea având loc în general fără dificultăţi, însă, în ultimii ani, apar şi la ele tot mai multe probleme din cauza stilului de viaţă modern. „Punctul de plecare a unei aşa-zise intoxicări a organismului - la origine, când spunem „intoxicare” ne gândim la cea cu fum sau cu substanţe nocive - o reprezintă de fapt metabolismul celulei umane. Celula funcţionează ca o uzină: intră materie primă, ies rebuturi. Materia primă este sub formă de apă, alimente, aer, iar rebutul apare sub formă de substanţe chimice nefolositoare. Când ieşirile sunt mai mici decât intrările putem să vorbim de încărcare „toxică”, între ghilimele, a organismului. La persoanele tinere a început să se pună această problemă în ultimii 10 ani. S-a constatat că o şedere pe scaun zilnică de peste 6 ore reduce cu peste 30% nivelul ieşirilor la nivel celular, deci ca atare apare un fenomen de aşa-zisă intoxicare a organismului. De fapt, e o aglomerare, ca să folosim un termen mai corect, o aglomerare de elemente nefolositoare organismului, care rămân la nivel celular sau trec în spaţiul intercelular”, precizează dr. Vasilescu.

Nămolul, apa sărată şi wellness-ul pot stimula fertilitatea

Această aglomerare de elemente nefolositoare (cataboliţi) conduce la fenomene negative în organism şi, dacă o femeie doreşte să aibă copii, de exemplu, ea va avea dificultăţi. O cură de detoxificare poate pregăti corpul pentru tratamentele pentru infertilitate. Există 4 căi de eliminare a cataboliţilor, şi anume inspiraţia, transpiraţia, urina şi tranzitul intestinal. Dacă apare o modificare în funcţionarea normală a acestor căi, apar şi blocaje în corp.

. Iar o femeie care doreşte să devină mamă va avea mari dificultăţi în a concepe. În plus,

sunt piedici importante în obţinerea unei sarcini, alături de inflamaţiile la nivelul aparatului reproducător.

, spune

.

În afară de procedurile care se fac în interiorul bazei de tratament, lacul heliotermic Ursu, întins pe o fundaţie de sare şi având aproximativ 10 centimetri de apă dulce la suprafaţă, este o resursă excelentă pentru persoanele care suferă de alergii sau de afecţiuni cronice, în special ginecologice, locomotorii şi respiratorii. Dacă preferăm mişcarea pe uscat, fie ne putem deplasa pe pista de alergare din jurul lacului, fie facem cunoştinţă cu Judit Vass, instructor de yoga. Judit se ocupă cu multă dedicare de cei care ajung la orele ţinute de ea, învăţându-i cum să respire şi ce exerciţii să practice pentru a-şi construi nu doar un corp plin de vitalitate, ci şi o gândire pozitivă, prin care să facă faţă provocărilor inerente şi stresului zilnic.

Ce putem face individual pentru a acumula cât mai puţine toxine?

  • Să bem 2 litri de apă pe zi (sau mai mult în timpul verii).
  • Să mâncăm cât mai multe legume crude şi fierte la abur şi fructe proaspete, de sezon.
  • Să dormim 7-8 ore pe noapte. În camera de somn să nu avem electronice (televizor, calculator, telefon), iar pentru a ne trezi e bine să folosim un ceas clasic cu alarmă.
  • Dacă trăim în oraşe mari şi poluate, e bine să facem cât putem de des excursii la munte pentru a veni în sprijinul funcţionării optime a sistemului respirator.
  • Dacă stăm mult pe scaun la serviciu, să ne ridicăm la fiecare oră şi să facem câţiva paşi şi câteva întinderi.
  • Să mergem zilnic în pas alert cel puţin 3,8 kilometri (aproximativ 5000 de paşi) sau să practicăm o altă formă de mişcare.
Mai multe