A fost lansat un vaccin care protejează împotriva a patru tipuri de cancer

26 martie 2018   Actualitate

Virusul HPV este responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin, care afectează, anual, 4343 de femei din România. Astfel, este principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta între 15 – 44 de ani.

În fiecare zi, în România mor 5 femei diagnosticate cu cancer de col uterin. Statul român cheltuie peste 70.000 lei pentru diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor oncologice cauzate direct de virusul HPV. Aproximativ 57% dintre aceste costuri reprezintă costurile de spitalizare.

Noul

este cel mai avansat instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV, virusul care cauzează 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume.

Vaccinul nonavalent protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75 - 85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3), a 85 - 90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90 - 95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3), a 80 - 85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75 - 85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3), a 90 - 95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85 - 90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3) şi a 90% din cazurile de veruci genitale, spun medicii.

Potrivit specialiştilor, HPV este al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecţii la nivel global.

„De peste 100 de ani, MSD se află în prima linie în ceea ce priveşte inovaţia în domeniul vaccinării, cu scopul de a reduce povara bolilor ce pot fi prevenite prin imunizare. Gardasil 9 este cel mai nou exemplu de inovaţie în acest domeniu, fiind singurul vaccin anti-HPV ce promite protecţie împotriva a 4 tipuri de cancer provocate de infecţia cu HPV. Este important să înţelegem că infecţia cu HPV este frecventă, 8 din 10 persoane fiind infectate, la un moment dat, pe parcursul vieţii lor, acesta fiind al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondial”, a declarat Fabrizio Giombini, director General MSD România.

Managerul Institutului Naţionale de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a spus că în fiecare an aproximativ 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

„Noi în România pot să spun că am făcut progrese însemnate în ultima perioadă de timp din foarte multe puncte de vedere în structura sectorului sanitar. Şi ne pregătim acum să facem evoluţie şi în această patologie indusă de Papiloma Virus. Discutăm în fiecare an de aproximativ 5.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Nu vă gândiţi că sunt diagnosticate la o vârstă avansată, sunt diagnosticate la o vârstă tânără şi dacă luăm în considerare care este rata de mortalitate a acestor femei la vârste tinere este ceva oribil, catastrofal”, a precizat medicul.

Cu această ocazie a avut loc şi lansarea celei de-a VII-a ediţii a Conferinţei Naţionale Rovaccin.

Mai multe