A crescut numărul tinerilor infectaţi cu HIV/SIDA
Intrarea pe piaţa din România a drogurilor etnobotanice în anul 2010 a condus la o creştere majoră a numărului de tineri infectaţi, vârful incidenţei regăsindu-se la persoanele cu vârsta între 25 şi 34 de ani.
Dacă în 2010 aproximativ 3% din consumatorii de droguri au fost depistaţi cu HIV/SIDA, în 2013 cifra a crescut la 29%. Deşi România se află în continuare în zona central-europeană cu incidenţă scăzută a infecţiei HIV, în cursul anului 2012 s-a înregistrat o creştere alarmantă a cazurilor noi pe grupa de vârstă 15-24 ani.
,,Ţara noastră a înregistrat o creştere majoră a numărului de bolnavi printre consumatorii de droguri etnobotanice. Ei au dobândit virusul prin utilizarea în comun a seringilor. După cum se ştie, efectul etnobotanicelor este de mai scurtă durată, ceea ce duce la creşterea numărului de injectări (10-20 de ori pe zi). Folosirea în comun a seringilor conduce la co-infecţii HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)”, precizează Mariana Mărdărescu, medic primar Boli Infecţioase, şef secţie Imunodepresie copii şi adolescenţi, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.
În România, principala cale de trasmitere a infecţiei HIV rămâne cea sexuală (aproximativ 50% dintre cazurile noi, depistate în anul 2012), la polul opus aflându-se transmiterea materno-fetală (3% dintre cazuri).
La nivel global, la sfârşitul anului 2012, numărul total de persoane infectate cu HIV/SIDA a ajuns la aproximativ 38 de milioane.