8 remedii naturale şi ieftine pentru a ameliora simptomele gripei

7 februarie 2020   Actualitate

Nu trebuie să vă goliţi buzunarele în farmacie pentru a reduce simptomele gripei. Unele dintre cele mai eficiente remedii împotriva bolilor de sezon au la bază extracte din plate şi minerale. Mulţi dintre noi le avem chiar deja în casă, însă uităm să le folosim corespunzător atunci când suntem răpuşi de boală.

Odată ce vă veţi informa, veţi vedea că ameliorarea stării de sănătate în timpul gripei nu presupune cheltuieli deloc mari. Iată cele 8 remedii naturale ieftine pe care merită să le încercaţi:

1. Ceapă şi usturoi

Aceste legume sunt bune atât pentru prevenţie, cât şi pentru a ajuta organismul să lupte cu boala, conţinând peste 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene. Usturoiul şi ceapa sunt considerate ca fiind antibiotice naturale. Ceapa este un veritabil medicament împotriva tusei, care are – la fel ca şi usturoiul – utilitate atât în uz intern, cât şi extern. Important este să evitaţi usturoiul produs în China şi să vă orientaţi către produse bio, pe cât posibil. Consumul crud este cel mai eficient mod de a beneficia de proprietăţile acestor plante miraculoase.

2. Vitamina C şi Zinc

Vitamina C vă poate ajuta să reduceţi simptomele unei gripe. Indicat este să nu depăşiţi doza zilnic recomandată şi să administraţi capsule cu o cantitate cât mai mică (200mg), pentru că altfel riscaţi să deranjaţi stomacul. Vitamina C poate fi asimilată şi prin consumul de citrice, tomate sau frunze verzi (spanac, pătrunjel, varză etc.). Zincul, alături de vitamina C, sunt extrem de importante pentru buna funcţionare a imunităţii organismului. Cele mai bune suplimente sunt cele lichide, întrucât acestea au un grad ridicat de absorbţie. Cele două suplimente, luate împreună, au spori eficienţa celulelor T – care luptă împotriva bolilor.

3. Propolis

Propolisul, acea substanţă produsă de albine, este fără îndoială unul dintre cele mai renumite remedii naturale antiinfecţioase de pe întreaga planetă, având capacitatea de a combate inflamaţii, bacterii, fungi, viruşi şi paraziţi. Propolisul proaspăt este de departe cel mai eficient, însă nici cel uscat sau congelat nu este de neglijat. Cercetătorii au descoperit că administrarea propolisului împreună cu zinc, poate reduce riscul apariţiei otitei în cazul persoanelor care suferă des de această afecţiune. Totuşi, ar fi bine să evitaţi tincturile, pentru că acestea pot anihila o parte dintre bacteriile bune pe care le avem în stoc.

4. Ghimbir, miere şi scorţişoară

Acesta este probabil, cel mai gustos medicament pe care îl veţi gusta vreodată. Ceaiul de ghimbir se prepară foarte uşor şi la final se poate adăuga scorţişoara, iar după ce se mai răceşte un pic, se poate adaugă şi puţină miere. Fiecare dintre aceste 3 ingrediente are numeroase beneficii pentru sănătate, însă este important să obţineţi produse cât mai calitative şi dacă este posibil, să fie bio. În acelaşi timp, hidratarea este esenţială pentru organismul care luptă cu boala şi elimină toxine, aşa că este indicat să consumi şi alte ceaiuri naturale din plante (fără conservaţi, arome şi aditivi).

5. Somn

Iată că am ajuns şi la un remediu absolut gratuit! Somnul nu vă costă nimic, însă lipsa lui vă poate costa sănătatea şi chiar viaţa! Persoanele care nu se odihnesc suficient au imunitatea scăzută. În timp ce dormim, dacă avem şi stomacul gol, organismul investeşte toată energia sa pentru a lupta cu boala. De aceea, este indicat să dormiţi cât se poate de mult, începând chiar de atunci când simţiţi primele simptome ale bolii, pentru a-i oferi corpului un avantaj în lupta cu gripa. Nu vă bucuraţi de faptul că aveţi concediu medical jucând blackjack, ci odihniţi-vă cât puteţi de mult!

6. Apă cu sare

Aceste remediu este pe atât de eficient, pe cât este de accesibil. Fie că folosi apă sărată pentru a desfunda nasul şi a dezinfecta căile respiratorii sau că faceţi gargară, acest amestec vă poate ajuta să vă simţiţi mult mai bine, dar şi să scurtaţi durata bolii. Important este să folosiţi dozele corespunzătoare pentru tipul de aplicare dorit şi să nu neglijaţi recomandările specialiştilor. Dacă nu doriţi să preparaţi soluţia acasă, puteţi cumpăra produse care conţin doar apă şi sare de la farmacie, însă evitaţi picăturile de nas bazate pe alte substanţe pentru că acestea pot provoca dependenţă.

7. Probiotice

Probioticele sunt acele bacterii benefice care asigură buna-funcţionare a organismului uman. Microbii bifido acidophilus şi lactobacillus acidophilus au un efect antimicrobian şi antiviral asupra organismului uman. Spre deosebire de antibiotice, care acţionează împotriva tuturor celulelor din stomac şi intestin, aceste bacterii benefice obţinute în urma fermentării atacă numai celulele rele, nu şi pe cele bune. Probiotice de calitate puteţi obţine din alimente precum iaurtul sau kefirul făcut în casă, murăturile şi măslinele verzi fără oţet, ceaiul kombucha, miso nepasteurizat etc.

8. Uleiuri esenţiale

Uleiurile esenţiale naturale care pot fi folosite pentru "uz intern" sunt obţinute din plante. Acestea au folosite pentru proprietăţile lor terapeutice de mii de ani. Pentru răceală şi gripă se recomandă uleiurile esenţiale de oregano, cimbru, eucalipt, mentă, tămâie, cuişoare sau bergamotă. Unele se pot folosi pentru a face inhalaţii, în timp ce altele se pot înghiţi cu puţină miere. Important este să respectaţi întocmai indicaţiile de pe ambalaj. Chiar dacă unele uleiuri esenţiale au preţuri foarte mari, nu trebuie să vă descurajaţi! Căutaţi produsele cu preţuri mici, dar care să aibă neapărat specificat faptul că pot fi folosite pentru "uz intern"; dacă nu vă veţi grăbi să cumpăraţi din primul loc care vă iese în cale, vă puteţi procura o sticluţă de 10ml cu aproximativ 10-12 lei. De regulă, se administrează 1-3 picături odată, aşa că o astfel de cantitate vă este mai mult decât suficientă.

Mai multe