59% dintre pastele de dinţi pentru copii nu pot fi folosite de către aceştia

2 februarie 2016   Actualitate

Ca urmare a acestor rezultatele, APC România lansează campania naţională de informare şi conştientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice şi de îngrijire personală“.

Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de uşor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar şi aspectelor ce ţin de etichetare.

Această campanie se adresează tuturor celor care sunt preocupaţi de propria sănătate. La fel ca în toate acţiunile sale, APC România îşi asumă misiunea să aducă la cunoştinţa consumatorilor informaţiile necesare utilizării, în cunoştinţă de cauză, a cosmeticelor şi produselor de îngrijire personală.

În cadrul cercetării, în perioada 15 ianuarie-22 ianuarie 2016 au fost achiziţionate din marile structuri comerciale, farmacii şi magazine naturiste 51 tipuri de pastă de dinţi pentru bebeluşi/copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor şi al corectitudinii informaţiilor şi menţiunilor.

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experţi coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Atât medicii pediatri, cât şi unii producători, prin menţiunile afişate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziţie următoarele substanţe: parabeni/conservanţi, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranţi sintetici, parfum, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polietilen glicol(PEG-uri), arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon şi dioxan.

În plus, rezultatele obţinute în urma analizelor au mai arătat că:

- 67% dintre produsele analizate au în compoziţie florură de sodiu (cantitatea variază între 250 ppm şi 1450 ppm); - numai 33% dintre produsele analizate au menţionate pe ambalaj data durabilităţii minimale.

Specialiştii atenţionează că este foarte important şi ca pe produsele pentru îngrijirea dentară pentru cei mici să fie inscripţionat termenul de valabile, cu atât mai mult cu cât rezultatele cercetării au arătat că există probleme din acest punct de vedere.

Mai exact, 33% dintre pastele de dinţi analizate în cadrul studiului nu au inscripţionat pe cutie/tub data durabilităţii minimale.

Mai multe