3 din 1000 de bebeluşi îşi pierd auzul la naştere
Institutul Naţional de Surditate şi alte Tulburări de Comunicare a făcut publice rezultatele studiului observaţional efectuat pe 18.366 de nou-născuţi de la maternitatea din Oradea.
Concluzia este demnă de luat în calcul, mai ales în ceea ce priveşte metodele de protecţie şi depistare a eventualelor probleme de auz încă de la naştere.
Pierderea congenitală a auzului, prezentă la naştere, este cea mai frecventă afecţiune congenitală cu care se confruntă nou-născuţii, cu o incidenţă de 1-3 cazuri la 1000 de nou-născuţi, spun oamenii de ştiinţă care au studiat această problemă pe un număr de 18.366 de copii. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada ianuarie 2008 – iunie 2012.
Pentru metodele de protectie şi ecranizare au fost utilizate emisii acustice tranzitorii şi răspunsurile auditive transmise automat de trunchiul cerebral.
În paralel cu acestea, a fost luată în considerare şi analiza factorilor de risc pentru pierderea auzului la toţi nou-născuţii cărora le-au fost aplicate metodele de protectie, precum şi ecranziarea telefonică a nou-născuţilor cu factori de risc în ceea ce priveşte pierderea auzului.
Dintre cei 18.336 de nou-născuţi care au participat la acest studiu, 178 au fost detectaţi cu „REFER“ (persoane încadrate într-un grup de risc necesitând verificarile ulterioare) şi 11 copii au fost diagnosticaţi cu deficienţe de auz neurosenzoriale.
4.600 dintre nou-născuţi au fost monitorizaţi telefonic, dintre care 3 copii au fost evaluaţi auditiv, iar 2 dintre ei au primit diagnosticul de pierdere a auzului neurosezorial.