200.000 de români suferă de o formă de artrită
Bolile reumatismale reprezintă un impact socio-economic major, având costuri sociale semnificative. În acest context, Societatea Română de Reumatologie şi Liga Română Contra Reumatismului, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, derulează pentru 6 săptămâni cea de-a doua etapă a Programului de Auto-Management al Artritei dezvoltat de către Universitatea din Stanford pentru persoanele cu Artrită şi Fibromialgie.
„Pierderea medie prin incapacitate de muncă este de aproximativ 30.000 €/an, chiar un medicament costisitor va produce o economie societăţii, dacă este capabil să meţină capacitatea de muncă a pacientului”, declară Prof. dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte Societatea Română de Reumatologie
Pacienţii cu artrite trebuie să înveţe să fie activi, să nu rămână impasibili şi să ia atitudine în faţa propriei boli.
“Cele mai mari cheltuieli sunt generate de deficitul funcţional, de pierderea capacităţii de muncă. Dacă vrem să reducem costurile trebuie neapărat să reducem deficitul funţional şi din fericire tot medicina, progresul medical, ne-a oferit soluţia prin diagnosticarea precoce şi aplicarea corectă şi la timp a terapiilor disponibile. În Uniunea Europeană, un sfert din totalul costurilor care sunt produse de orice fel de boală sunt produse de bolile reumatice”, subliniază Conf. dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului. Anul acesta se organizează o primă sesiune de întâlniri cu pacienţi în Bucureşti, urmând ca până în 2016, cât timp este disponibilă licenţa Stanford, să se implementeze astfel de grupuri de lucru la nivelul întregii ţări. În urma cursurilor, pacienţii vor deprinde o serie de tehnici de gestionare a propriei boli, fapt ce îi va ajuta să câştige încredere în sine, în capacitatea lor de a controla simptomele. Îşi vor putea controla durerea, teama şi oboseala continuă, iar prin exerciţii mentale si fizice vor putea să îşi îmbunătăţească mobilitatea.
Pentru bolnavul cu artrită, o boală severă, progresivă şi invalidantă, durerea devine o a doua haină, îi însoţeşte orice mişcare; chiar şi simplul gest al ţinerii unui stilou între degete poate fi un chin.
Durerea este cea mai presantă problemă a pacientului cu artrită, iar impactul diagnosticului îl poate predispune la depresie. Schimbările produse de boală precum supărarea, nesiguranţa viitorului duc la modificarea aşteptărilor şi a obiectivelor. Consecinţa este scăderea aderenţei la tratament şi ulterior înrăutăţirea stării generale. Pentru a gestiona toate aceste situaţii este necesar un parteneriat între pacient şi echipa medicală.
Materialul video cu testimonialele pacienţilor cu artrită poate fi regăsit pe http://www.pharma-business.ro/movies/artrita.rar