Virusul care produce astm bronşic

1 2 jpg jpeg

Studiile din ultimii ani arătaseră că micuţii care au fost internaţi din cauza infecţiei cu virusul sinciţial respirator au avut riscuri cu 39% mai mari de a fi diagnosticaţi cu astm bronşic la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum însă, nu se ştia care este mecanismul prin care virusul favorizează apariţia acestei boli respiratorii.

Oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Pittsburgh au descoperit, în urma unui experiment realizat pe cobai, că infecţia cu acest virus reduce activitatea celulelor T de a calma procesul inflamator. Celulele T sunt un element important al sistemului imunitar, care au un rol important în apărarea antivirală la nivelul mucoaselor.

Inflamaţia este un aspect important în cadrul unei infecţii. În cazul persoanelor cu astm orice factor precum părul de animale, praful sau acarienii generează un răspuns inflamator. Descoperirea este de ajutor pentru crearea unor tratamente pentru astm.

Virusul sinciţial respirator are o perioadă de incubaţie de trei până la şapte zile. Într-o primă fază apar febra, secreţiile nazale abundente, strănuturi şi stare de indispoziţie şi de slăbiciune. Atunci când este afectat plămânul, pot apărea şi tusea, dificultăţile de respiraţie (şuierat şi respiraţie accelerată).

Virusul sinciţial respirator este mult mai contagios decât gripa şi se transmite prin orice tip de contact fizic, precum atingeri, sărut şi strânsul mâinii persoanei infectate.