Vârstnicii, mai afectaţi de ger

1 2 jpg jpeg

În anotimpul rece, persoanele în vârstă sunt mai expuse degerăturilor şi hipotermiei (scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius).

„Hipotermia se manifestă prin confuzie, pierderea memoriei, somnolenţă, lipsă de energie, vorbire neclară, piele rece, cu aspect cenuşiu sau palid, puls slab şi respiraţie superficială şi încetinită. Dacă temperatura corpului scade sub 30 de grade Celsius, poate apărea coma. Hipotermia poate fi fatală, cauza cea mai frecventă de deces fiind insuficienţa cardiacă”, atrage atenţia medicul Ileana Andreescu, specialist pneumolog la „Centrul Medical Unirea” din Bucureşti.

Vârstnicii rezistă mai greu la frig din cauză că, în cazul lor, ţesutul adipos este redus, metabolismul bazal încetinit, iar masa musculară diminuată, motive pentru care organismul produce mai puţină căldură.

Sunt mai vulnerabili în sezonul rece în special vârstnicii cu boli cardiace şi pulmonare, precum şi cei cu hipertensiune şi cu insuficienţă circulatorie periferică.

Vârstnicii trebuie să evite şi eforturile fizice şi să se îmbrace cu haine groase, pentru împiedicarea pierderilor de căldură. Cei cu osteoporoză şi cu artroză trebuie să se ferească de căzături, iar cardiacii este bine să aibă asupra lor o tabletă de nitroglicerină, pentru situaţiile de urgenţă.