Un alt risc al poluării pentru copii

1 2 jpg jpeg

Joachim Heinrich, coordonatorul cercetării şi profesor la Centrul ,,Helmholtz" din Munchen, susţine că deşi toxicitatea dintre poluanţii atmosferici diferă, ei sunt consideraţi oxidanţi puternici ce acţionează direct sau indirect asupra proteinelor şi lipidelor.

Astfel, poluanţii pot duce la apariţia stresului oxidativ (principalul factor declanşator al bolilor autoimune, al cancerului, îmbătrânirii şi inflamaţiilor), tulburare ce joacă un rol important în dezvoltarea rezistenţei la insulină.

În cadrul studiului, condus de Elisabeth Thiering şi Joachim Heinrich, specialiştii au prelevat mostre de sânge de la 397 de copii, pe parcursul a 10 ani.

După ce au analizat rezultatele analizelor şi în funcţie de zona în care copiii locuiau, oamenii de ştiinţă au observat că cei care creşteau în zone cu poluarea ridicată aveau un risc mai mare să dezvolte rezistenţă la insulină.

,,Nivelul de rezistenţă la insulină era mai mare în cazul copiilor care locuiau în apropierea autostrăzilor, fie a drumurilor intens circulate. De exemplu, dacă familia locuia la 500 de metri apropiere de drumul circulat şi riscul de apariţie a rezistenţei la insulină creşte cu 7%”, a afirmat cercetătorul Joachim Heinrich.

Rezultatele studiului au mai arătat că nivelul mare de poluare este asociat şi cu greutatea mică la naştere, dar şi cu unele tulburări de creştere.

Cercetarea a fost publicată în ,,Diabetologia”, Jurnalul Medical al Asociaţiei Europene de Studii ale Diabetului.