Un alt risc al polu─ârii pentru copii

1 2 jpg jpeg

Joachim Heinrich, coordonatorul cercet─ârii ┼či profesor la Centrul ,,Helmholtz" din Munchen, sus┼úine c─â de┼či toxicitatea dintre poluan┼úii atmosferici difer─â, ei sunt considera┼úi oxidan┼úi puternici ce ac┼úioneaz─â direct sau indirect asupra proteinelor ┼či lipidelor.

Astfel, poluan┼úii pot duce la apari┼úia stresului oxidativ (principalul factor declan┼čator al bolilor autoimune, al cancerului, ├«mb─âtr├ónirii ┼či inflama┼úiilor), tulburare ce joac─â un rol important ├«n dezvoltarea rezisten┼úei la insulin─â.

├Än cadrul studiului, condus de Elisabeth Thiering ┼či Joachim Heinrich, speciali┼čtii au prelevat mostre de s├ónge de la 397 de copii, pe parcursul a 10 ani.

Dup─â ce au analizat rezultatele analizelor ┼či ├«n func┼úie de zona ├«n care copiii locuiau, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au observat c─â cei care cre┼čteau ├«n zone cu poluarea ridicat─â aveau un risc mai mare s─â dezvolte rezisten┼ú─â la insulin─â.

,,Nivelul de rezisten┼ú─â la insulin─â era mai mare ├«n cazul copiilor care locuiau ├«n apropierea autostr─âzilor, fie a drumurilor intens circulate. De exemplu, dac─â familia locuia la 500 de metri apropiere de drumul circulat ┼či riscul de apari┼úie a rezisten┼úei la insulin─â cre┼čte cu 7%ÔÇŁ, a afirmat cercet─âtorul Joachim Heinrich.

Rezultatele studiului au mai ar─âtat c─â nivelul mare de poluare este asociat ┼či cu greutatea mic─â la na┼čtere, dar ┼či cu unele tulbur─âri de cre┼čtere.

Cercetarea a fost publicat─â ├«n ,,DiabetologiaÔÇŁ, Jurnalul Medical al Asocia┼úiei Europene de Studii ale Diabetului.