Trei sferturi dintre români nu ştiu cum poate fi diagnosticat cancerul colorectal
Cercetarea, realizată pe un eşantion de 1.010 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, s-a desfăşurat în 560 de localităţi, dintre care 400 din mediul rural şi 160 de oraşe.
Deşi rezultatele studiului au arătat că aproape 85% dintre cei intervievaţi au auzit de acest tip de cancer, 70% nu cunosc care sunt investigaţiile medicale sau analizele care permit diagnosticarea lui.
În cele mai multe dintre cazuri, participanţii la studiu au aflat despre boală de la emisiunile televizate, de la prietenii, rude sau cunoştinţe, în timp ce doar 15% dintre respondenţi au aflat despre acest tip de cancer de la medic.
,,Este necesar ca toată opinia publică să conştientizeze pericolul cancerului colorectal şi al cancerului, în general. Un rol mai activ ar trebui să-l aibă mai ales televiziunile, canalul media care se adresează cu precădere celor aflaţi în grupa de vârstă cu grad ridicat de risc. Investigaţiile se pot face şi înainte de 50 de ani, aşa că este mai bine să vă informaţi la medicul de familie din timp, mai ales dacă există şi antecedente în familie”, a afirmat Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Statisticile arată că la nivel mondial aproximativ un milion de noi cazuri sunt descoperite anual. Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa.
Anual în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. În fiecare an, în România, sunt înregistrate aproximativ 9.000 de cazuri noi de cancer de intestin gros.