Tratamente medicale in strainatate - avantaje si dezavantaje (P)

1 2 jpg jpeg

Intr-un sistem de sanatate din care lipsesc foarte multe aparate pentru tratarea anumitor afectiuni, optiunea care poate salva o viata ramane in tratamentele medicale in strainatate. Care sunt insa avantajele si dezavantajele unui tratament in afara Romaniei?

In primul rand, tehnologia face diferenta intre calitatea serviciilor medicale. O astfel de destinatie care beneficiaza de aparatura de ultima generatie este Israelul, care a dezvoltat unul dintre cele mai avansate sisteme de sanatate din lume. La doar doua ore jumatate departare de Romania, distanta nu mai este un inconvenient pentru pacienti, daca e sa luam in considerare ca drumul cu trenul spre Cluj sau Timisoara dureaza mai bine de opt ore.

Unul dintre dezavantajele existente este ca Israelul nu este inclus in formularul E112, cel care permite decontarea tratamentelor efectuate in Europa de catre Casa Nationala de Asigurari. Cu toate acestea, preturile sunt chiar mai mici fata de tarile din Occident, iar calitatea ramane la standarde inalte, pacientul fiind tratat ca de la egal la egal de catre intreg personalul medical. De asemenea, nu exista o lista de asteptare pentru realizarea operatiilor necesare.

Problema ramane insa lipsa de informare a pacientului, care ajunge de abia in ultima faza la tratamentele medicale din strainatate. Aceasta se intampla fie ca acesta nu a aflat de aceasta posibilitate, fie ca unii medici prefera sa il trateze in tara, pentru a nu-l pierde ca pacient. Neincrederea si frica de necunoscut actioneaza si ele in defavoarea plecarii in strainatate, insa exista companii specializate in turismul medical, care pot oferi asistenta in limba romana pe toata durata procesului.

Demersul unei astfel de proceduri este simplificat, astfel incat pacientul sa se poata concentra pe recuperarea sa, ne povesteste Ronit Zilberman, General Manager al companiei de turism medical Ro-Med : “Din momentul in care sunt contactata si pana la terminarea procedurilor, ma ocup personal de gasirea celui mai bun specialist in domeniu si a clinicii specializate pe problema de sanatate, de rezolvarea documentelor necesare pentru plecare, de intreaga logistica pentru venirea aici si internare, precum si asistenta permanenta pe toata durata sederii in Israel. Singura grija a pacientului este sa se relaxeze si sa aiba incredere in sansele sale de vindecare.”