Tehnică necesară în cancerul mamar, disponibilă şi la privat
Prin tehnica ganglionului santinelă se depistează starea generală a ganglionilor axilari la femeile diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente. Cu ajutorul acestei metode, multe femei evită limfadenectomia axilară (extirparea completă a ganglionilor axilari), o procedură invazivă care poate da complicaţii ale funcţionalităţii membrului superior.
Conceptul de ganglion santinelă se bazează pe teoria de diseminare secvenţială a celulelor tumorale pe cale limfatică. Atunci când apare această diseminare, invazia se produce iniţial în primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii. Ganglionul santinelă are rolul de a indica prezenţa sau absenţa metastazelor în ganglionii regionali.
În cadrul acestei tehnici se folosesc trasori radioactivi şi/sau coloranţi vitali, care se injectează în jurul tumorii, după care se efectuează limfoscintigrafie, pentru a se identifica regiunea ganglionară în care drenează limfa.
Cercetările recente au arătat că doar 20-30% din cazurile cu cancer mamar prezintă diseminare neoplazică ganglionară, aşadar 70-80% din cazuri prezintă ganglioni axilari sănătoşi, iar limfadenectomia axilară este inutilă. Reacţiile adverse după limfadenectomia regională sunt severe: edem limfatic, serom axilar, durere cronică persistentă, tulburări de sensibilitate, unele dintre acestea manifestându-se toată viaţă.
Procedura este disponibilă în cadrul centrului Medlife, iar costul ei este de 2500 lei.
Doar anul trecut, 6.000 de românce au fost diagnosticate cu cancer de sân. Dintre acestea, 4.000 mor, cele mai multe având până în 45 de ani. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 90% dintre femei au aflat despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire. În schimb, rata de supravieţuire în situaţia descoperirii din timp a cancerului de sân în stadii incipiente este de 98%.