Stresul se transmite de la mam─â la f─ât prin placent─â

1 2 jpg jpeg

Impactul se realizeaz─â cu ajutorul unei proteine care afecteaz─â dezvoltarea creierului copilului, indiferent dac─â acesta este b─âiat sau fat─â.

De┼či stresul afecteaz─â bebelu┼čul, speciali┼čtii sus┼úin c─â b─âie┼úii sunt mai afecta┼úi de stresul pe care ├«l resimte mama.

Mai mult, cercet─âtorii sunt de p─ârere c─â stresul din timpul celor nou─â luni de sarcin─â poate cre┼čte riscul de apari┼úie ├«n cazul copilului a unor tulbur─âri, precum autismul, schizofrenia, des ├«nt├ólnite la b─âie┼úei.

├Än cadrul studiului, speciali┼čtii au analizat modul ├«n care se transmite stresul, dar ┼či cum este afectat─â activitatea cerebral─â ├«n cazul cobailor.

Dup─â ce au identificat enzima numit─â OGT, care poate ar─âta nivelul de afectare a creierului de c─âtre stres, speciali┼čtii au observat c─â mai afecta┼úi au fost cobaii de sex masculin dec├ót cei de sex feminin.

,,Aproape toate lucrurile pe care le face sau le simte mama ├«n timpul sarcinii se transmite la f─ât prin placent─â. Dac─â gravida sufer─â de stres, starea nu numai c─â se transmite la f─ât, ci ├«l ┼či poate afecta. Vom continua cercet─ârile pentru a afla cu exactitate dac─â stresul resim┼úit de mam─â poate afecta neurodezvoltarea f─ârtuluiÔÇŁ, a afirmat Tracy Bale, medic la Universitatea din Pennsylvania, SUA.