Stresul se transmite de la mamă la făt prin placentă

1 2 jpg jpeg

Impactul se realizează cu ajutorul unei proteine care afectează dezvoltarea creierului copilului, indiferent dacă acesta este băiat sau fată.

Deşi stresul afectează bebeluşul, specialiştii susţin că băieţii sunt mai afectaţi de stresul pe care îl resimte mama.

Mai mult, cercetătorii sunt de părere că stresul din timpul celor nouă luni de sarcină poate creşte riscul de apariţie în cazul copilului a unor tulburări, precum autismul, schizofrenia, des întâlnite la băieţei.

În cadrul studiului, specialiştii au analizat modul în care se transmite stresul, dar şi cum este afectată activitatea cerebrală în cazul cobailor.

După ce au identificat enzima numită OGT, care poate arăta nivelul de afectare a creierului de către stres, specialiştii au observat că mai afectaţi au fost cobaii de sex masculin decât cei de sex feminin.

,,Aproape toate lucrurile pe care le face sau le simte mama în timpul sarcinii se transmite la făt prin placentă. Dacă gravida suferă de stres, starea nu numai că se transmite la făt, ci îl şi poate afecta. Vom continua cercetările pentru a afla cu exactitate dacă stresul resimţit de mamă poate afecta neurodezvoltarea fărtului”, a afirmat Tracy Bale, medic la Universitatea din Pennsylvania, SUA.