Stresul poate agrava alergiile

1 2 jpg jpeg

Numărul persoanelor cu alergii a crescut în ultimii ani, potrivit statisticilor. Alergiile apar, în cele mai multe cazuri, înaintea vârstei de 5 ani, fiind favorizate de factorii genetici, explică dr. Anne Tsicopoulos.

Numeroase studii au ar─âtat c─â ├«ntre stres ┼či alergii exist─â o leg─âtur─â. Astfel, gravidele expuse stresului au riscuri mai mari ca micu┼úii lor s─â sufere de alergii.

ÔÇ×├Än acest caz, la copil se declan┼čeaz─â fenomenele care vor produce mai t├órziu o alergie, ac┼úion├ónd asupra sistemului imunitarÔÇŁ, spune dr. Pham-Thi.

Un studiu realizat în Franţa în 2008 a arătat că drepresia la gravide este un factor important care favorizează apariţia astmului alergic la copil.

Stresul, care poate fi cronic sau acut, declan┼čeaz─â ├«n organism o serie de modific─âri ale r─âspunsului imunitar, inflamator sau hormonal, care difer─â de la o persoan─â la alta.

De asemenea, ├«n cazul bolilor alergice ÔÇô respiratorii, dermatologice sau digestive ÔÇô ac┼úiunea stresului este variabil─â. Stresul poate agrava astmul, eczemele ┼či rinitele alergice, subliniaz─â medicul Pham-Thi.

Dimpotriv─â, reducerea stresului are ac┼úiune benefic─â ├«n alergii. Potrivit unui studiu japonez, activit─â┼úile relaxante (ascultarea melodiei preferate, de pild─â) practicate o jum─âtate de or─â pot duce la modificarea ÔÇ×comportamentuluiÔÇŁ celulelor imunitare ale persoanelor cu alergii, reduc├ónd reac┼úiile specifice bolii.