Stresul poate agrava alergiile

1 2 jpg jpeg

Numărul persoanelor cu alergii a crescut în ultimii ani, potrivit statisticilor. Alergiile apar, în cele mai multe cazuri, înaintea vârstei de 5 ani, fiind favorizate de factorii genetici, explică dr. Anne Tsicopoulos.

Numeroase studii au arătat că între stres şi alergii există o legătură. Astfel, gravidele expuse stresului au riscuri mai mari ca micuţii lor să sufere de alergii.

„În acest caz, la copil se declanşează fenomenele care vor produce mai târziu o alergie, acţionând asupra sistemului imunitar”, spune dr. Pham-Thi.

Un studiu realizat în Franţa în 2008 a arătat că drepresia la gravide este un factor important care favorizează apariţia astmului alergic la copil.

Stresul, care poate fi cronic sau acut, declanşează în organism o serie de modificări ale răspunsului imunitar, inflamator sau hormonal, care diferă de la o persoană la alta.

De asemenea, în cazul bolilor alergice – respiratorii, dermatologice sau digestive – acţiunea stresului este variabilă. Stresul poate agrava astmul, eczemele şi rinitele alergice, subliniază medicul Pham-Thi.

Dimpotrivă, reducerea stresului are acţiune benefică în alergii. Potrivit unui studiu japonez, activităţile relaxante (ascultarea melodiei preferate, de pildă) practicate o jumătate de oră pot duce la modificarea „comportamentului” celulelor imunitare ale persoanelor cu alergii, reducând reacţiile specifice bolii.