Sprijin pentru pacienţii cu BPOC
Lansat de Societatea Română de Pneumologie (SRP) cu sprijinul unei importante companii farmaceutice, ghidul de informare vine în ajutorul pacieţilor şi a medicilor care vor să ţină sub control această boală.
Ghidul, care reprezintă un prim pas în educarea celor peste 1 milion de români care se confruntă cu bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), va fi distribuit gratuit prin intermediul medicilor pneumologi.
,,Jurnalul Pacientului cu BPOC familiarizează pacientul cu efectele bolii şi consecinţele renunţării la tratament. Ghidul este util mai ales că sprijină investigaţiile medicului supraveghetor şi-l învaţă pe pacient să-şi controleze mult mai bine boala, inclusiv să gestioneze o crză atunci când este singur”, a explicat prof. dr. florin Mihălţan, preşedintele SRP.
Ghidul a fost creat ca răspuns la realităţile şi statisticele nergative privind BPOC:
- numai 25% dintre persoanele diagnosticate cu această afecţiune urmează un tratament regulat; - peste 3 milioane de persoane din întreaga lume mor în fiecare an din cauza bolii (de două ori mai multe decese decât cele cauzate de accidentele de maşină sau de HIV/SIDA); - jumătate din cazuri nici nu ajubng să fie diagnosticate datorită faptului că boala are simptome uşor de ignorat sau de confundat.
În România prevalenţa acestei boli scade sub pragul vârstei de 35-40 de ani, iar peste 50% din populaţia de peste 40 de ani a fost identificată ca având un risc ridicat de
Construit ca un ghid al pacientului,
cuprinde informaţii despre:
- simptome, analize, semne de exacerbare a bolii;
- sfaturi practice despre alimentaşia potrivită sau renunţarea la fumat;
- cum arată afecţiunea dacă este ţinută sub control;
- instrumente de evaluare şi monitorizare a bolii;