Somnul, esenţial pentru sănătatea creierului
În urma studiului, specialiştii au observat că celulele care apar în urma unui program de somn regulat sunt şi cele care formează stratul protector al creierului, cunoscut şi sub numele de mielină.
Rezultatele pot duce la apariţia de noi metode de tratament în cazul leziunilor cerebrale, dar şi la noi perspective privind scleroza multiplă, boală ce afectează mielina.
În cadrul cercetării, specialiştii de la Universitatea din Wisconsin, din SUA, au măsurat activitatea oligodendrocitelor, celulele de suport de dimensiuni mici ale sistemului nervos la mai mulţi cobai.
Activitatea celulor a fost măsurată în timp ce cobaii dormeau, dar şi atunci când erau treji. Astfel, cercetătorii au observat că în timpul somnului începea producţia de celule necesare pentru formarea stratului protector al creierului.
,,Pentru o perioadă mai lungă de timp oamenii de ştiinţă s-au axat pe modul în care activitatea celulelor nervoase diferă în timpul somnului, dar şi a trezirii. Acum este clar modul în care putem sprijini formearea celulelor care sunt atât de necesare pentru sănătatea creierului”, a afirmat Chiara Cirelli, profesor la Universitatea din Wisconsin.