Săptămâna Internaţională a Alăptării

1 2 jpg jpeg

Pe glob se nasc anual 136.7 milioane de copii, dintre care doar 32.6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare.

Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata de 12.6% este printre cele mai mici din Europa.

Organizaţia Salvaţi Copiii, prin programul de reducere a mortalităţii infantile "Fiecare copil contează", desfăşurat în România împreună cu compania GSK România, şi-a propus ca obiectiv informarea şi educarea mamelor asupra îngrijirii şi nutriţiei corecte a copiilor şi nou-născuţilor. Programul încurajează atât alăptatul exclusiv, acolo unde este posibil, dar şi alimentaţia corectă a mamelor pe tot parcursul alăptării.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă hrănirea exclusivă la sân a copilului cel puţin în primele şase luni de viaţă.

Alăptarea este foarte importantă pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului şi, în acelaşi timp, întăreşte legătura afectivă între el şi mamă. Laptele matern este adaptat nevoilor nutriţionale ale bebeluşui.

Astfel, pe lângă apă, laptele mamei are un conţinut echilibrat de proteine, acizi graşi (necesari pentru dezvoltarea creierului), glucide (lactoză), vitamine (A, D, E) şi oligoelemente (fier, zinc, cupru, iod). În plus, laptele matern nu produce alergii sau intoleranţă, spre deosebire de laptele praf.

Primul lapte, numit şi colostru (lichid consistent, de culoare gălbuie), are o valoare nutritivă inegalabilă, oferindu-i copilului un număr mare de anticorpi de tipul imunoglobulina A (IgA) secretorie. Astfel, colostrul furnizează copilului între 5 şi 15 g/l de anticorpi IgA (la un adult se produc până la 3 g de astfel de anticorpi).

Prin acest „transfer” de anticorpi, copilul va fi mai ferit de infecţii bacteriene şi virale (E.coli, salmonela). De asemenea, micuţul are un risc mai mic de a face alergii, astm, infecţii respiratorii sau ale urechilor.

Pentru prematuri, laptele matern este o adevărată salvare. În cazul femeii care naşte înainte de termen, laptele este îmbogăţit natural cu până la 25 la sută mai multe substanţe nutritive (anticorpi, vitamine, săruri) decât în cazul celei care a născut la termen.