Puţini români merg la dermatolog

1 2 jpg jpeg

Starea aluniţelor nu pare a fi o prioritate pentru români. Potrivit cercetării realizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România în luna iulie a acestui an, 81% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat – 73%, fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani.

Din acest motiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a lansat cea de-a treia ediţie a campaniei „Un viitor fără pată“, în vederea educării şi informării publicului larg, şi în special a tinerilor, cu privire la prevenirea melanomului.

Melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 –29 de ani, metodele de prevenţie recomandate de medici fiind controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu dermatoscopul. În ţara noastră, aproape o treime din cei care au fost depistaţi cu această maladie mor anual.

„Una dintre cele mai importante metode de prevenţie împotriva dezvoltării melanomului o reprezintă propria examinare a pielii. Astfel, atunci când analizăm o aluniţă sau o leziune de pe piele, este necesar să fim atenţi dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm şi dacă leziunea evoluează (îşi modifică aspectul) de la o lună la alta. De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare“, a declarat prof. dr. George Sorin Ţiplica, medic primar dermatolog.