Puncţiile mamare îţi pot salva viaţa

2 2 jpg jpeg

Punc┼úia mamar─â este indicat─â atunci c├ónd, la mamografie sau la ecografie, s-a descoperit o tumor─â sau un nodul mamar ┼či se urm─âre┼čte ca prin analiza la microscop s─â se descopere dac─â ┼úesutul prezint─â celule canceroase sau nu.

Tipuri de punc┼úii O biopsie de s├ón poate fi f─âcut─â ├«n mai multe moduri, ├«ns─â toate urm─âresc extragerea unei por┼úiuni de ┼úesut spre a fi analizat─â la microscop. Biopsia poate fi ghidat─â (se folose┼čte ├«n cazul unei forma┼úiuni care nu se simte la palpare, dar este v─âzut─â de mamografie sau de ecografie) sau deschis─â. Tipurile de punc┼úie difer─â prin metoda de recoltare a acestui ┼úesut.

Aspirativ─â (citologic─â)

Este o tehnic─â bine tolerat─â de paciente, prin care se ob┼úine un rezultat rapid. Efectuat─â sub ghidaj ecografic ┼či, de obicei, ├«n absen┼úa unei anestezii locale, punc┼úionarea poate fi f─âcut─â asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice, cu un ac foarte sub┼úire. Metoda se utilizeaz─â pentru forma┼úiuni solide sau chistice. Colec┼úiile lichidiene ┼či chisturile sunt u┼čor de aspirat prin punc┼úia percutan─â cu ac fin.

Cite┼čte mai multe pe aceast─â tem─â AICI