Puncţiile mamare îţi pot salva viaţa

Puncţia mamară este indicată atunci când, la mamografie sau la ecografie, s-a descoperit o tumoră sau un nodul mamar şi se urmăreşte ca prin analiza la microscop să se descopere dacă ţesutul prezintă celule canceroase sau nu.
Tipuri de puncţii O biopsie de sân poate fi făcută în mai multe moduri, însă toate urmăresc extragerea unei porţiuni de ţesut spre a fi analizată la microscop. Biopsia poate fi ghidată (se foloseşte în cazul unei formaţiuni care nu se simte la palpare, dar este văzută de mamografie sau de ecografie) sau deschisă. Tipurile de puncţie diferă prin metoda de recoltare a acestui ţesut.
Aspirativă (citologică)
Este o tehnică bine tolerată de paciente, prin care se obţine un rezultat rapid. Efectuată sub ghidaj ecografic şi, de obicei, în absenţa unei anestezii locale, puncţionarea poate fi făcută asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice, cu un ac foarte subţire. Metoda se utilizează pentru formaţiuni solide sau chistice. Colecţiile lichidiene şi chisturile sunt uşor de aspirat prin puncţia percutană cu ac fin.
Citeşte mai multe pe această temă AICI