Program de colectare a inhalatoarelor

1 2 jpg jpeg

Începând de astăzi, timp de şase luni, programul de colectare a inhalatoarelor folosite (indiferent de tip sau de compania producătoare) are scopul reducerii impactului de mediu provocat de depozitarea în natură a deşeurilor medicale cu potenţial poluant.

Pacienţii care suferă de probleme respiratorii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate în lanţul de farmacii DONA, din apropierea domiciliului, unde acestea sunt colectate pentru a fi ulterior eliminate definitiv de natură, printr-un proces de incinerare ecologică.

Cutiile de colectare sunt amplasate în toate cele 80 de farmacii din Capitală şi în incinta Institutului de Pneumoftizilogie ,,Marius Nasta”.

În schimbul inhalatoarelor folosite sau expirate, fie că este vorba de cele cu aerosol presurizat dozat sau cu pulbere uscată, persoanele pot primi gratuit produse care să vină în sprijinul tratamentului afecţiunilor respiratorii.

La fiecare inhalator adus în farmacie persoanele vor primi gratuit o apă de gură, iar la trei inhalatoare colectate vor primi o cutie cu suplimente alimentare cu vitamina C şi zinc.

Inhalatoarele au un efect poluant crescut

Potrivit rezultatelor unui sondaj desfăşurat în Marea Britanie, în fiecare inhalator cu aerosol aruncat rămân reziduuri de gaz nefolosit.

Atunci când ajung în natură, aceste inhalatoare provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

Astfel, doar şase inhalatoare folosite şi aruncate la gunoi generează aceaşi amprentă de carbon ca o maşină condusă în jurul lumii.

În România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare s-ar elimina peste 11.000 de tone de CO2 într-un an.

,,Sprijinim aceste proiect, cu atât mai mult că el aduce beneficii mediului înconjurător, dar şi pacienţilor cu boli respiratorii, cum este astmult bronşic sau BPOC. Proiectul este important mai ales că în ziua de azi întâlnim din ce în ce mai des pacienţi cu afecţiuni respiratorii cauzate sau agravate de poluare. Un astfel de proiect ne ajută şi pe noi, medici pneumologi, pentru că un mediu mai sănătos, mai puţin poluat, reprezintă un element esenţial în prevenirea şi tratarea bolilor respiratorii”, a precizat în cadrul conferinţei Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

INFO: Mai mult de 3.000.000 de inhalatoare sunt vândute în fiecare an în România. Dintre acestea, Mai mult de 1.000.000 sunt inhalatoare cu aerosol presurizat dozat.