Program de colectare a inhalatoarelor

1 2 jpg jpeg

├Äncep├ónd de ast─âzi, timp de ┼čase luni, programul de colectare a inhalatoarelor folosite (indiferent de tip sau de compania produc─âtoare) are scopul reducerii impactului de mediu provocat de depozitarea ├«n natur─â a de┼čeurilor medicale cu poten┼úial poluant.

Pacienţii care suferă de probleme respiratorii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate în lanţul de farmacii DONA, din apropierea domiciliului, unde acestea sunt colectate pentru a fi ulterior eliminate definitiv de natură, printr-un proces de incinerare ecologică.

Cutiile de colectare sunt amplasate ├«n toate cele 80 de farmacii din Capital─â ┼či ├«n incinta Institutului de Pneumoftizilogie ,,Marius NastaÔÇŁ.

În schimbul inhalatoarelor folosite sau expirate, fie că este vorba de cele cu aerosol presurizat dozat sau cu pulbere uscată, persoanele pot primi gratuit produse care să vină în sprijinul tratamentului afecţiunilor respiratorii.

La fiecare inhalator adus ├«n farmacie persoanele vor primi gratuit o ap─â de gur─â, iar la trei inhalatoare colectate vor primi o cutie cu suplimente alimentare cu vitamina C ┼či zinc.

Inhalatoarele au un efect poluant crescut

Potrivit rezultatelor unui sondaj desf─â┼čurat ├«n Marea Britanie, ├«n fiecare inhalator cu aerosol aruncat r─âm├ón reziduuri de gaz nefolosit.

Atunci când ajung în natură, aceste inhalatoare provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

Astfel, doar ┼čase inhalatoare folosite ┼či aruncate la gunoi genereaz─â acea┼či amprent─â de carbon ca o ma┼čin─â condus─â ├«n jurul lumii.

În România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare s-ar elimina peste 11.000 de tone de CO2 într-un an.

,,Sprijinim aceste proiect, cu at├ót mai mult c─â el aduce beneficii mediului ├«nconjur─âtor, dar ┼či pacien┼úilor cu boli respiratorii, cum este astmult bron┼čic sau BPOC. Proiectul este important mai ales c─â ├«n ziua de azi ├«nt├ólnim din ce ├«n ce mai des pacien┼úi cu afec┼úiuni respiratorii cauzate sau agravate de poluare. Un astfel de proiect ne ajut─â ┼či pe noi, medici pneumologi, pentru c─â un mediu mai s─ân─âtos, mai pu┼úin poluat, reprezint─â un element esen┼úial ├«n prevenirea ┼či tratarea bolilor respiratoriiÔÇŁ, a precizat ├«n cadrul conferin┼úei Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

INFO: Mai mult de 3.000.000 de inhalatoare sunt vândute în fiecare an în România. Dintre acestea, Mai mult de 1.000.000 sunt inhalatoare cu aerosol presurizat dozat.