Premiu Nobel pentru cercetătorii celulelor stem
Premiul încununează cercetările în domeniul stem efectuate de cei doi experţi. Mai precis, este vorba despre tehnica reprogramării nucleare, care dă posibilitatea transformării celulelor stem adulte în celule capabile să creeze toate tipurile de ţesut uman.
Reprezentanţii comotetului Nobel au argumentat că descoperirile celor doi specialişti „revoluţionează înţelegerea modului în care se dezvoltă celulele şi organismele”.
Descoperirile făcute de John B. Gurdon şi de Shinya Yamanaka au deschis noi drumuri în medicină, dând speranţe în ceea ce priveşte folosirea celulelor stem pentru tratarea unor boli grave.
În 1962, John B. Gurdon demonstrase că specializarea celulelor stem este reveesibilă. În cadrul experimentului său, Gurdon a înlocuit nucleul celular imatur dintr-o celulă embrionară de broască cu nucleul prelevat de la o celulă intestinală matură. Prin acest studiu, el a reuşit să demonstreze că ADN-ul celulei mature are informaţiile necesare pentru a dezvoltarea tuturor celorlalte celule specializate din corpul broaştei.
La rândul său, Shinya Yamanaka a reuşit să reprogrameze celulele mature de şoareci pentru a deveni celule imature.