Operaţie complexă de reconstrucţie a bazinului
Operaţia a fost singura soluţie terapeutică pentru Bianca, o pacientă diagnosticată cu boala hidatică.
Practic, chisturile formate în cadrul acestei afecţiuni se ataşează de organe (ficat, plămâni), dar şi de oase.
În cazul ei, chisturile au fost localizate la nivelul pelvisului drept şi al ţesuturilor moi învecinate (muşchi, tendoane).
Dificultatea operaţiei a constat atât în îndepărtarea chisturilor (care se pot sparge uşor în timpul rezecţiei), cât şi în refacerea anatomiei zonei, pentru a reda funcţia importantă a bazinului în dinamica şi statica organismului.
În 1997, medicii de la un spital de stat din Bucureşti au operat-o pe Bianca, însă fără a se şti diagnosticul corect.
„Atunci, medicii au spart chistul hidatic considerând că este o tumoare, iar în urma acestei intervenţii, infecţia s-a răspândit în organism“, spune Bianca.
Tot în acelaşi an, i s-a pus şi diagnosticul corect, după care a urmat tratament medicamentos.
Însă starea ei nu s-a îmbunătăţit, dimpotrivă, au apărut durerile şi dificultatea de a merge, având nevoie de cârje pentru a se deplasa.
Trei echipe de medici au operat
În luna iunie a acestui an, Bianca a fost supusă unei operaţii complexe, hemipelvectomie dreaptă, cu reconstrucţie cu alogrefă şi artroplastie totală de şold.
Intervenţia a fost realizată de medicii de la Spitalul de Ortopedie „MedLife“ din Bucureşti, echipa fiind condusă de dr. Mihai Popescu, medic primar ortopedie-traumatologie.
dr. Mihai Popescu: „Sunt mândru că am realizat această operaţie, care este unică în România prin complexitatea sa şi prin gradul de risc implicat”
Mai precis, s-au înlăturat ţesuturile osoase pelviene afectate, iar bazinul a fost reconstruit cu ajutorul unei grefe de os (alogrefă), aceasta provenind de la o bancă de ţesuturi din străinătate.
Pe parcursul a 12 ore, cât a durat intervenţia, trei echipe formate din 12 medici de diverse specialităţi au colaborat pentru reuşita intervenţiei.
„În primă fază, a fost necesară izolarea formaţiunilor chistice şi excizia lor în condiţii de siguranţă.
De aceea, prima echipă formată din medici de chirurgie vasculară, urologie şi chirurgie generală a izolat osul afectat şi ţesuturile moi adiacente, eliminând cu grijă chisturile.
Între timp, a doua echipă a pregătit grefa de os, modelând-o pentru a se potrivi exact pe structura bazinului pacientei.
Practic, în a doua etapă a avut loc rezecţia segmentelor osoase pelvine afectate şi reconstrucţia bazinului cu alogrefă.
A treia echipă de medici a finalizat operaţia, efectuând artroplastia totală de şold“, explică medicul Mihai Popescu.
Această intervenţie, chiar dacă se realizează cu cele mai performante aparate, are un risc mare de complicaţii, între 30 şi 50%, cele mai frecvente fiind cele de ordin neurologic (25%).
De aceea, pacienta a fost monitorizată atent de medici, pentru a se evita orice posibil risc, precum infecţiile şi fractura de alogrefă.
Avantajul reconstrucţiei cu alogrefă este că aceasta poate fi prelucrată astfel încât să se potrivească pe forma defectului, permiţând realizarea unei artroplastii cu proteză totală
Este nevoie de recuperare
Pacienta s-a aflat 12 ore sub anestezie, după care a fost trezită lent, timp de câteva ore.
Cele trei săptămâni de spitalizare au inclus atât îngrijirea postoperatorie, cât şi kinetoterapie, psihoterapie şi terapia durerii.
Urmează o perioadă mai lungă de recuperare, de câteva luni, care include terapie în apă şi masaj kinetoterapeutic, în care Bianca va (re)învăţa să meargă şi să îşi controleze muşchii.
Ce este boala hidatică?
Afecţiunea este produsă de un parazit, pentru care omul reprezintă o gazdă intermediară.
Contaminarea se face atunci când omul vine în contact cu ouăle parazitului adult, Taenia echinococcus, aflat în intestinul câinelui.
Odată ajunse în organismul uman, ouăle produse de acest parazit sunt parţial digerate şi astfel eliberează embrionii, proces care are loc în intestinul subţire.
Embrionii pot trece prin pereţii intestinului, ajungând în sânge, după care se formează chisturile hidatice, acestea având forma unor pungi pline cu lichid.
Info: În urma spargerii chistului hidatic, parazitul care a produs boala se poate răspândi uşor în corp.