Obezitatea în România, mai frecventă la bărbaţi

1 2 jpg jpeg

Obezitatea afectează peste 20 la sută dintre românii cu vârsta peste 18 ani, conform studiului epidemiologic "Obezitatea în România (ORO) - Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România", care a fost lansat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, citat de Mediafax. Rezultatele studiului arată o rată a obezităţii de 21,3 la sută şi o prevalenţă a supraponderii de 31,1 la sută, la românii cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani. Studiul a relevat o prevalenţă mai ridicată, atât a obezităţii, cât şi a supraponderii în rândul bărbaţilor. Astfel, obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi, faţă de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbaţi comparativ cu 24,7% dintre femei. Conform analizei, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că, în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9%, procentul creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40 - 59 de ani şi ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani. Un număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/săptămână, un program de alimentaţie ordonat cu 3 mese/zi, cu cantităţi moderate de hrană, cât şi un onsum regulat de peşte, legume şi fructe şi de ulei de măsline sunt câţiva dintre factorii care pot preveni apariţia obezităţii.

Studiul ORO a arătat şi diferenţe regionale: în Banat, Crişana şi Transilvania, rata obezităţii este de 18,8%, faţă de Moldova, unde ponderea este de 23,8%. În Oltenia şi Muntenia, prevalenţa obezităţii este aceeaşi cu cea înregistrată la nivel naţional - 21,3%.

Tot în Moldova este şi rata cea mai mare de persoane cu supragreutate - 33,4%, media pe ţară fiind de 31,1%. În Oltenia şi Muntenia prevalenţa supraponderii este de 32,2%, în timp ce în Banat, Crişana şi Transilvania este de 28%.

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialiatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, coordonată de Gabriela Roman.

Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş.