O nouă sursă de documentare despre HPV

1 2 jpg jpeg

Lansat de o companie din domeniul cercetării medicale, site-ul are două secţiuni distincte: una specială pentru paciente şi una pentru medici.

Secţiunea destinată cadrelor medicale conţine informaţii despre ultimele noutăţi din domeniul cercetării privind importanţa testării HPV în screening-ul cancerului de col uterin.

În cadrul ei sunt prezentate şi rezultatele studiului ATHENA, cel mai amplă cercetare clinică realizat în SUA, la care au participat peste 47.000 de femei şi care a evaluat performanţele testului cobas® HPV în screening-ul cancerului de col uterin.

La secţiunea destinată pacientelor, femeile pot găsi informaţii utile privind riscul de cancer de col uterin, precum şi importanţa testării HPV de risc crescut.

Pe pagina online este disponibil şi un calculator cu ajutorul căruia medicul poate estima, în funcţie de rezultatul testului Babeş Papanicolau şi al testului cobas® HPV, riscul pacientei de a avea leziuni precanceroase.

În prezent, România prezintă cea mai mare incidenţă şi mortalitate datorată cancerului de col uterin din Uniunea Europeană. Statisticile arată că 3.402 femei sunt diagnosticate anual cu această boală, iar 2.005 mor în fiecare an în ţara noastră din cauza acestui tip de cancer.

Afecţiunea este cauzată de infecţia persistentă cu genotipurile HPV de risc crescut şi, în special, de tulpinile HPV 16 şi 18.

În aprilie 2012 specialiştii au realizat un ghid privind screening-ul cancerului de col uterin, prin care se recomandă realizarea ambelor teste: Babeş Papanicolau şi HPV de risc crescut în cazul femeilor între 30-65 de ani, pentru depistarea cât mai exactă a riscului de cancer de col uterin.