Nu neglija glaucomul, poate duce la orbire!
La nivel mondial, 70 de milioane de persoane suferă de glaucom primar cu unghi deschis, dintre care 50% sunt încă nediagnosticate. Dintre cei care au diagnosticul sigur, aproape 10% vor orbi bilateral în următorii 20 de ani.
În cele mai multe cazuri, glaucomul este cauzat de presiunea oculară crescută, cauzată de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasă. Acest dezechilibru afectează nervul optic, ducând în timp la orbire. Vârsta înaintată, istoricul familial, integritatea nervului optic, grosimea corneană crescută şi starea câmpului vizual sunt câţiva dintre factorii care influenţează creşterea presiunii intraoculare.
Glaucomul nu prezintă simptome decât în momentul în care vederea este afectată serios. De aceea, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiile avansate ale bolii, când evoluţia spre orbire este rapidă.
Glaucomul se poate depista cu ajutorul unor investigaţii precum: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj şi examinarea câmpului vizual.
Nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul. Este o boală progresivă, iar dacă nervul optic este afectat, nu mai poate reveni la starea iniţială.
„Glaucomul este principala cauză a orbirii, în întreaga lume, ce poate fi întârziată dacă este depistată la timp şi monitorizată permanent de către specialiştii oftalmologi. În România, dispunem de întreg arsenalul terapeutic ocular local existent azi în lume şi el este compensat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”,spune Daniela Şelaru, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti.