Noul Coronavirus. Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru călătorii internaţionali

1 noul coronavirus jpg jpeg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat recomandări pentru călătorii internaţionali. Primii vizaţi sunt cei care suferă de boli cronice sau afecţiuni de sănătate asociate, care sunt sfătuiţi să amâne sau să anuleze călătoriile în zonele afectate, în special dacă au vârsta peste 50 de ani.

De asemenea, recomand─ârile generale pentru igiena personal─â ┼či p─âstrarea unei distan┼úe de cel pu┼úin un metru fa┼ú─â de persoanele care prezint─â simptome r─âm├ón deosebit de importante pentru to┼úi c─âl─âtorii.

Recomand─ârile de c─âl─âtorie OMS  

 • Sp─âla┼úi-v─â frecvent pe m├óini, ├«n special dup─â contactul cu obiece de uz public. Igiena m├óinilor se face cu ap─â ┼či s─âpun, fie cu dezinfectatnt pe baz─â de alcool.
 • Dac─â tu┼či┼úi sau str─ânuta┼úi, acoperi┼úi nasul ┼či gura afund├óndu-le ├«n cotul flexat, sau ├«ntr-un ┼červe┼úel. Arunca┼úi imediat ┼červe┼úe┼člul ┼či sp─âla┼úi-v─â pe m├óini.
 • Nu v─â atinge┼úi nasul ┼či gura cu m├óinile
 • Masca medical nu este necesar─â dac─â nu ave┼úi simptome, deoarece nu exist─â nici o dovad─â c─â dac─â o purta┼úi ve┼úi fi protejat. Dac─â totu┼či purta┼úi masc─â este esen┼úial s─â urma┼úi cele mai bune practici privind modul de ├«ndep─ârtare ┼či aruncare a acestora, precum ┼či igiena m├óinilor dup─â ├«ndep─ârtare.
 • C─âl─âtorii trebuie s─â evite cump─ârarea de alimente din pie┼úele cu animale vii ┼či s─â respecte igiena alimentar─â.
 • C─âl─âtorii care se ├«ntorc din zonele afectate trebuie s─â se automonitorizeze pentru simptome timp de 14 zile ┼či s─â respecte protocoalele na┼úionale ale ┼ú─ârilor ├«n care se afl─â. Unele ┼ú─âri pot solicita c─âl─âtorilor s─â intre ├«n carantin─â. Dac─â apar simptome, precum febr─â, sau tuse, dificult─â┼úi de respira┼úie, c─âl─âtorii sunt sf─âtui┼úi s─â contacteze furnizorii locali de asisten┼ú─â medical─â, de preferin┼ú─â prin telefon, ┼či s─â-i informeze cu privire la simptomele lor ┼či istoricul lor de c─âl─âtorie.
 • ├Än cazul ┼ú─ârilor care decid s─â repatrieze cet─â┼úenii care se afl─â ├«n zonele afectate, recomand─ârile pentru a evita r─âsp├óndirea ├«n continuare a COVID-19 sunt: controlul de ie┼čirea din ┼úara afectat─â cu pu┼úin timp ├«nainte de zbor; comunicarea de risc cu c─âl─âtorii ┼či echipajul aeronavei; provizii medicale de control al infec┼úiilor pentru c─âl─âtorie; preg─âtirea echipajului pentru riscul de a avea un pasager bolnav ├«n timpul zborului; de intrare la sosire ┼či urm─ârire atent─â timp de 14 zile de la sosire.

Recomandări generale pentru toate ţările

 • Supravegherea focarelor neobi┼čnuite de boal─â asem─ân─âtoare gripei ┼či a celor de pneumonie sever─â este obligatorie, precum ┼či monitorizarea atent─â a evolu┼úiei  focarelor de COVID-19.
 • Cre┼čterea gradului de con┼čtientizare  a cet─â┼úenilor printr-o comunicare eficient─â privind riscurile infect─ârii cu COVID-19 prin paeticiparea profesioni┼čtilor din domeniul s─ân─ât─â┼úii ┼či factorilor de decizie politic─â.
 • Evitarea ac┼úiunilor care promoveaz─â stigmatul sau discriminarea.
 • Raportarea c─âtre OMS a tuturor informa┼úiilor relevante,  necesare pentru evaluarea ┼či gestionarea COVID-19 ├«n timp util, ├«n conformitate cu Reglement─ârile interna┼úionale ├«n domeniul s─ân─ât─â┼úii (2005).
 • ┼ó─ârile care pun ├«n aplicare m─âsuri de s─ân─âtate suplimentar,  care interfereaz─â ├«n mod semnificativ cu traficul interna┼úional sunt obligate s─â furnizeze OMS, ├«n termen de 48 de ore de la punerea ├«n aplicare, justificarea deciziei prin ra┼úiuni de s─ân─âtate public─â ┼či informa┼úiile ┼čtiin┼úifice relevante pentru m─âsura implementat─â.  Aceste m─âsuri se refer─â, ├«n general, la refuzul intr─ârii sau plec─ârii c─âl─âtorilor interna┼úionali, a bagajelor, a m─ârfurilor, a containerelor, a transportului, a m─ârfurilor ┼či a articolelor similare sau a ├«nt├órzierii acestora, pentru mai mult de 24 de ore.
 • OMS continu─â s─â colaboreze cu statele sale membre, precum ┼či cu organiza┼úiile ┼či industriile interna┼úionale, pentru a permite punerea ├«n aplicare a m─âsurilor de s─ân─âtate legate de c─âl─âtorie care sunt propor┼úionale cu riscurile pentru s─ân─âtatea public─â, sunt eficace ┼či sunt puse ├«n aplicare ├«n moduri care evit─â restric┼úiile inutile ale traficului interna┼úional ├«n timpul epidemiei de COVID-19.