Munca în ture poate duce la apariţia diabetului

2 jpg jpeg

Rezultatele cercetării au evidenţiat faptul că persoanele care lucrează noaptea sau cele care au un program haotic de somn pot suferi modificări ale ceasului biologic, care pot duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge.

Acestea au cu 32% mai multe riscuri să fie diagnosticate cu diabet, faţă de oamenii care se odihnesc eficient. Mai mult, numărul caloriilor pe care le ard scade, iar şansele de îngrăşare sunt mult mai mari.

,,Stilul de viaţă modern, munca în exces, stresul şi lipsa somnului duc la apariţia dezechilibrelor metabolice. Toate aceste consecinţe apar ca un răspuns de neadaptare a organismului faţă de noul ritm la care trebuie să se acomodeze”, a afirmat Orfeu M. Buxton, medic neurolog la Spitalul de Femei ,,Brigham” din Boston, SUA.

La cercetare au participat 21 de bărbaţi şi femei, dintre care jumătate aveau 20 de ani şi restul peste 60 de ani. Starea de sănătate a participaţilor a fost monitorizată pe o perioadă de o lună, timp în care aceştia au au trăit în condiţii atent controlate într-un laborator de Somnologie.

După ce au urmat un program mai redus de somn, cercetătorii le-au recoltat probe de sânge pentru a măsura nivelul zahărului din sânge şi cel al hormonilor de stres.

Participanţii care au dormit mai puţin au ars mai puţine calorii şi aveau un nivel mai ridicat de zahăr în sange decât cei care au dormit mai mult.