Modalităţi de a stimula activitatea cerebrală

1 2 jpg jpeg

Fiecare om îşi doreşte o viaţă sănătoasă şi prosperă, lipsită de grija zilei de mâine. Pentru a putea să te apropii cât mai mult cu putinţă de acest ideal este necesar să ţii cont de 4 aspecte şi anume: odihna, dieta, activitatea mintală şi cea fizică.

Somnul nu este doar de frumuseţe

Atunci când tu te afli pe tărâmul viselor, mai ales noaptea, organismul tău se regenerează. Anumite organe iau o pauză de la activitatea lor din timpul zilei, şi anume sistemul digestiv este unul din ele. Astfel că dacă reuşeşti să aţipeşti pentru numai 6 minute în timpul zilei creierul tău îţi va mulţumi deoarece se va simţi revigorat şi va stimula mai bine memoria.

Este necesar să respecţi un anumit program de somn, să nu sari peste nopţi, deoarece somnul nocturn este cel mai bun.

Exerciţiile fizice şi mintale

În organismul tău este o perpetuă mişcare, sângele circulă cu repeziciune pentru a ajunge la toate organele, limfa strânge toxine din organism pentru a le putea elimina mai apoi, inima pompează sângele necesar, creierul înmagazinează date constant, pielea reacţionează la stimulii externi precum cald, rece. Totul are la bază mişcarea, motiv pentru care şi tu trebuie să apelezi la sport pentru a te menţine sănătos.

Apelează cu încredere la şedinte de auto/masaj deoarec acestea stimulează activitatea cerebrală, mai ales presopunctura, aerobicul sau dansul ajută la o bună oxigenare a sângelui şi la creşterea fluxului sangvin care ajunge la creier, realizând relaxarea neuronilor.

Un sport deosebit pe care îl poţi practica pentru mintea ta este completarea de integrame sau rebusuri de tip sudoku, unul dintre cele mai stimulante exerciţii pentru creierul tău.

Dieta stimulantă

Sigur ai avut şi tu odată ocazia să primeşti o recompensă atunci când ai făcut ceva bun. Ei bine, exact acelaşi rol îl are şi mâncarea pentru creierul tău. Astfel că există anumite alimente care contribuie substanţial la dezvoltarea activităţii neuronale.

În acest scop amintim afinele care din cauza conţinutului extraordinar de antioxidanţi apără şi ajută la dezvoltarea celulelor.

Varza roşie, un alt exemplu că natura îţi pune la dispoziţie toate resursele ei pentru a te apăra. Conţine polifenoli necesari pentru a evita apariţia accidentelor cardiovasculare, a bolii Parkinson sau Alzheimer.

Dacă te simţi lipsit de adrenalină sau energie poţi să apelezi cu încredere la migdale sau la alunele de pădure. Acestea din urmă te apără de instalarea depresiei, a insomniei şi îţi oferă acizi graşi de tip omega -3 , în aceaiaşi măsură precum somonul, un alt gust divin al naturii.

Ceaiul verde şi asparagus sunt de asemenea benefice activităţii cerebrale, asparagusul fiind una dintre cele mai importante vitamine care stimulează memoria.

Nici cofeina nu trebuie evitată, atât timp cât este consumată cu moderaţie aceasta ajută la menţinerea stării de alertă a organismului în ceea ce priveşte declinul cognitiv. În timp ce iaurtul conţine tirozină, o substanţă benefică care îmbunătăţeşte atenţia şi durata în care creirul poate să fie activ şi prezent în activităţile tale zilnice.

Ştiai că...

...neurobica înseamnă dezvoltarea simţurilor prin activtăţi ca îmbrăcatul pe întuneric sau mersul prin casă pe întuneric?

...testele de cultură generală făcute periodic, dacă nu zilnic, contribuie la dezvoltarea celulară la nivel cerebral prin cumulul periodic de date noi?