Mănânci prea mult sau prea puţin în sarcină? Iată ce rişti!
Ei au observat că bebeluşii a căror mame nu iau deloc în greutate în timpul celor nouă luni sunt la fel de predispuşi obezităţii ca şi cei născuţi de femei care au luat mult în greutate în sarcină.
Mai mult, acest risc este mai des întâlnit la femeile care nu au probleme cu greutatea.
La cercetarea, publicată în Jurnalul Medical American de Obstretrică şi Ginecologie, au participat aproximativ 4.000 de femei şi copiii lor.
Rezultatele au arătat că 20,4% dintre copiii a căror mame au luat în greutate în timpul sarcinii erau supraponderali şi obezi la 4-5 ani. În schimb, 19,5% dintre copiii a căror mame nu s-au îngrăşat în sarcină aveau probleme cu greutatea.
Specialiştii susţin că femeile slabe care mănâncă mult în sarcină au un risc cu 80% mai ridicat de a naşte bebeluşi supraponderali.
Spre deosebire de acestea, cele care mănâncă prea puţin au un risc de doar 63%.
,,Chiar dacă iei prea mult sau prea puţin în greutate în timpul sarcinii este afectat mecanismul care gestionează echilibrul energetic şi apetitul copilului. Aceste lucruri pot avea efecte asupra creşterii ulterioare a copilului şi a greutăţii pe termen lung”, a afirmat Monique Hedderson, cercetător la Divizia de Cercetări ,,Kaiser Permanante” din Oakland, California.