Lipsa nutrieţilor din dietă poate cauza depresie

2 jpg jpeg

Afecţiunea este caracterizată prin alternarea stărilor de nervi cu a celor de melancolie (depresie), scăderea stimei de sine, anxietate şi îngrijorare.

La cercetare au participat aproximativ 3.000 de persoane de vârstă mijlocie, dar şi vârstnici din Finlanda. Printre subiecţi, cei care aveau un nivel mai ridicat de acid folic în organism aveau şi riscul de depresie cu 50% mai redus.

În plus, în cazul participanţilor care aveau un nivel normal de vitamina B 12 în organism, riscul de depresie era de trei ori mai redus faţă de cei care aveau carenţă de această vitamină.

,,Aceste descoperiri au implicaţii practice în special în îngrijirea persoanelor care suferă de depresie. Astfel, nu numai că se poate evita medicaţia recomandată în cazul depresiei, dar persoanele pot avea şi o alimentaţie mai sănătoasă”, a precizat Jussi Seppala, director al Departamentului de Psihiatrie din cadrul Spitalului de Sud Savo, din Finlanda.

Pe lângă riscul de depresie, specialiştii au observat că o dietă săracă în acid folic şi vitamina B12 poate duce şi la apariţia sindromului metabolic (toleranţă scăzută la glucoză, dislipidemie, hipertensiune arterială, obezitate şi hiperinsulinemie).

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Tulburările Afective”.