Lipsa de stimă de sine poate afecta starea de sănătate

1 2 jpg jpeg

La studiul, publicat în Jurnalul Medical ,,Psychoneuroendocrinology”, au participat pe o perioadă de cinci ani 147 de persoane trecute de 60 de ani.

La un interval de doi ani, participanţilor le-a fost măsurat prin intermediul mai multor teste nivelul hormonului de stes (cortizol), dacă ei sufereau de simptomele depresiei sau dacă aveau stima de sine scăzută.

În plus, specialiştii le-au urmărit starea de sănătate, dacă participanţii erau singuri sau căsătoriţi, dar şi statutul lor economic.

După ce au analizat datele obţinute, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că vârstnicii care aveau o stimă de sine redusă erau mai predispuşi bolilor asociate cu înaintarea în vârstă, spre deosebire de cei ceilalţi.

Mai exact, atunci când stima de sine este scăzută şi nivelul hormonului de stres scade, de aceea riscul de depresie este mai mare.

,,Deoarece stima de sine este asociată cu starea psihologică bună şi cu cea de sănătate, prezenţa ei este una dintre soluţiile care ajută la prevenirea multor probleme medicale. Beneficiile sunt cu atât mai semnificative în rândul seniorilor”, a precizat Sarah Liu, coautoarea cercetării.

Deşi specialiştii au observat asocierea dintre stima de sine redusă şi riscul de apariţie a bolilor, ei nu ştiu exact care este legătura directă dintre cele două.