Lipsa de stim─â de sine poate afecta starea de s─ân─âtate

1 2 jpg jpeg

La studiul, publicat ├«n Jurnalul Medical ,,PsychoneuroendocrinologyÔÇŁ, au participat pe o perioad─â de cinci ani 147 de persoane trecute de 60 de ani.

La un interval de doi ani, participanţilor le-a fost măsurat prin intermediul mai multor teste nivelul hormonului de stes (cortizol), dacă ei sufereau de simptomele depresiei sau dacă aveau stima de sine scăzută.

├Än plus, speciali┼čtii le-au urm─ârit starea de s─ân─âtate, dac─â participan┼úii erau singuri sau c─âs─âtori┼úi, dar ┼či statutul lor economic.

Dup─â ce au analizat datele ob┼úinute, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au ajuns la concluzia c─â v├órstnicii care aveau o stim─â de sine redus─â erau mai predispu┼či bolilor asociate cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, spre deosebire de cei ceilal┼úi.

Mai exact, atunci c├ónd stima de sine este sc─âzut─â ┼či nivelul hormonului de stres scade, de aceea riscul de depresie este mai mare.

,,Deoarece stima de sine este asociat─â cu starea psihologic─â bun─â ┼či cu cea de s─ân─âtate, prezen┼úa ei este una dintre solu┼úiile care ajut─â la prevenirea multor probleme medicale. Beneficiile sunt cu at├ót mai semnificative ├«n r├óndul seniorilorÔÇŁ, a precizat Sarah Liu, coautoarea cercet─ârii.

De┼či speciali┼čtii au observat asocierea dintre stima de sine redus─â ┼či riscul de apari┼úie a bolilor, ei nu ┼čtiu exact care este leg─âtura direct─â dintre cele dou─â.